LA LLUITA CONTRA L’INCIVISME BARCELONA
Dossier 30/08/2014

Barcelona ensopega amb el turisme de borratxera

La policia tendeix a avisar abans que sancionar i admet que costa cobrar les multes dels turistes

Marc Toro
4 min

BarcelonaLes protestes a la Barceloneta contra el turisme de borratxera ja fa 13 dies que duren i la principal reivindicació dels veïns continua sent que s’aboleixin tots els apartaments turístics del barri. Però els pisos són només una de les causes del problema, i n’hi ha d’altres, com el comportament incívic d’alguns turistes, sovint derivat d’unes vacances basades en la festa i l’alcohol. Es tracta d’una realitat que no és exclusiva d’aquest barri i que evidencia el malestar dels barcelonins amb el turisme de borratxera. L’alcalde, Xavier Trias, va prometre dimecres “mà dura” contra els visitants incívics -això sense canviar l’ordenança, encara que va obrir la porta a fer-ho-, però també va reconèixer la dificultat per cobrar les multes imposades als turistes. Això se suma al fet que, segons preveu l’ordenança de convivència a l’espai públic, gran part dels comportaments incívics que molesten els veïns -crits, música a un volum excessiu de matinada, joves sense roba, etc.- abans de ser sancionats reben un o més avisos per part de la policia.

Llavors, ¿Barcelona és prou dura contra el turisme de borratxera? El cas de la Barceloneta dóna algunes pistes. Segons dades de l’Ajuntament, el juliol d’aquest any, abans que esclatés el conflicte, es van presentar un 40% menys de denúncies per incivisme a la Barceloneta que el mateix mes del 2013. No obstant, si bé les denúncies referents al consum d’alcohol al carrer van baixar lleugerament (de 107 a 83), les denúncies per orinar al carrer es van duplicar (de 76 a 148). I encara més rellevant: les 28 queixes que va rebre la Guàrdia Urbana per problemes als pisos, com sorolls -les més comunes- o altres molèsties, fins al 22 d’agost són més del doble del que es va registrar en tot el mes d’agost de l’any passat (13).

Davant d’aquesta situació, la pressió veïnal va aconseguir que l’Ajuntament reforcés la presència de la Guàrdia Urbana i els agents cívics al barri, i que activés un protocol especial en cas de trucar al 010 o al 092 per queixes relacionades amb l’incivisme. Sergi Arnás, portaveu dels veïns de la Barceloneta, reconeix que des de llavors han notat més presència d’agents, però matisa: “El nivell d’incivisme és el mateix, tot i que l’actuació de la policia és més ràpida”. Aquest diari, però, va passejar dijous a la nit per la Barceloneta i l’ambient era molt tranquil.

De la sanció a la pedagogia

El portaveu veïnal no dubta que la Guàrdia Urbana “fa tot el possible” per combatre les conseqüències del turisme de borratxera però considera que “Barcelona no té els mitjans per parar tot això”. Basant-se en la liquidació dels comptes municipals del 2013, el grup municipal del PP va assegurar la setmana passada que el 89% de l’import de les multes per incivisme a Barcelona no es cobra. El seu líder, Alberto Fernández Díaz, va assegurar que “ser incívic a Barcelona surt gratis”. Fonts de l’Ajuntament no confirmen aquestes dades. Tot i admetre que “l’import recaptat amb les multes hauria de ser més alt”, argumenten que “el més important és que quan la policia actuï l’activitat incívica cessi”.

El portaveu intendent de la Guàrdia Urbana, Carles Reyner, coincideix amb aquesta afirmació i explica que, en cas d’haver de multar un turista, s’intenta que el pagament de la sanció sigui “immediat, perquè sinó marxen”. Fins i tot algun cop, diu, s’acompanya la persona a l’apartament o hotel on s’allotja perquè pagui. Reyner assegura que les dificultats per cobrar sancions no “arruguen” els agents a l’hora multar els turistes però confessa que, davant alguns comportaments, com beure al carrer, “els estrangers tenen més disculpa” que els autòctons. Dijous es podia veure algun agent retirant ampolles d’alcohol a estrangers a les Rambles sense sancionar-los. Reyner també assegura que els estrangers acostumen a fer cas quan se’ls interpel·la.

Per lluitar contra el turisme de borratxera la Guàrdia Urbana també fa pedagogia en apartaments i hotels, penja cartells amb avisos o difon missatges amb diversos idiomes a Twitter. L’anunci aquest dimecres d’una nova comissaria a la Barceloneta va ser rebut amb optimisme moderat pels veïns, però Arnás deixa clar que la solució al conflicte del barri no passa per tenir més presència policial. “Necessites anar a l’arrel”, afirma. Fa referència als pisos turístics i a la promoció d’un model turístic diferent.

Agents cívics “sense preparació”

Paral·lelament a la pressió policial, els barris disposen també de la figura dels agents cívics, joves amb formació superior contractats per l’Ajuntament per dialogar i mediar amb les actituds inadequades. A la Barceloneta n’hi ha dos equips, un de dia i un de nit, i la seva tasca principal és informar els turistes sobre les possibles infraccions i detectar conflictes per avisar la Guàrdia Urbana, si cal.

Els veïns del barri, de moment, els prenen per “figurants” i demanen que es reconsiderin les seves funcions. “Són nanos de 18 o 19 anys sense preparació”, es queixa Arnás, i afegeix que “ni tan sols hi són les nits dels caps de setmana”.

stats