Dossier 15/03/2013

Casaldàliga: "Francesc és més que un nom, és un programa de vida"

Ara
2 min

Barcelona.La veu de Pere Casaldàliga sempre és escoltada amb respecte i atenció. Figura crítica amb el poder que acumula el Vaticà, el religiós català va aportar ahir la seva reflexió sobre el nou pontífex. "La primera impressió és bona", va afirmar en unes declaracions a TV3. Casaldàliga també va referir-se a la tria de Francesc com a nom: "Francesc és més que un nom, és un programa de vida, de pastoral, que correspon a una vida senzilla, que ell porta". També va referir-se al perfil del nou papa, natural de l'Argentina: "És conservador, però, pastoralment, és avançat. Ara s'ha de veure com aconseguirà transformar la cúria, quins assessors triarà, quins secretaris". De la mateixa manera que ahir va parlar de Jorge Mario Bergoglio, Casaldàliga també s'havia pronunciat sobre Benet XVI. "[Joseph Ratzinger] és molt culte. Però és un home de càtedra i escriptori. I amb això no n'hi ha prou. No és la persona idònia per tirar endavant les profundes transformacions que l'Església necessita", havia expressat Casaldàliga en l'entrevista que el religiós de Balsareny va concedir al periodista Toni Soler l'estiu passat.

En aquesta mateixa entrevista, el bisbe dels pobres va reclamar un canvi de rumb al Vaticà. "Roma ha de reconèixer la diversitat de l'Església, ha d'escoltar el poble: la veu del poble és la veu de Déu. Això no sempre és fàcil d'assumir, perquè la veu del poble és més difícil de tergiversar que la veu de Déu".

El cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, també va referir-se a Jorge Mario Bergoglio. Sistach va assegurar que l'elecció del nou papa escenifica l'obertura d'una nova etapa a l'Església catòlica. En declaracions a Catalunya Ràdio, l'arquebisbe de Barcelona va afirmar que la figura del nou pontífex és "renovadora" i que es tracta d'una "música diferent" per a l'Església. "Respon a les exigències del nou moment", va comentar el cardenal, que va assegurar que el papa emèrit, Benet XVI, "no ha influït en res" en la votació del conclave. "S'ha retirat i s'ha retirat", va reblar.

stats