NOU CICLE, DRET A DECIDIR
Dossier 06/03/2013

'Catenaccio' contra Catalunya

4 min
'Catenaccio' contra Catalunya

Presidència

Més enllà del duel entre Artur Mas i Mariano Rajoy pel dret a decidir, el departament de la Presidència que lidera Francesc Homs s'haurà d'enfrontar a un procés recentralitzador en matèria d'acció exterior autonòmica per part del govern espanyol. Malgrat tot, el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, ha descafeïnat molt el seu projecte de llei i finalment només es parla de "centralització de serveis" per garantir "la unitat d'acció". S'ha descartat, de moment, tancar ambaixades autonòmiques.

Territori i Sostenibilitat

Des del departament que dirigeix Santi Vila lamenten l'incompliment del protocol de carreteres firmat el 2006 (només un 20% executat), del pla de Rodalies (que només s'ha executat en un 8%) i del traspàs d'aquesta infraestructura. En matèria de medi ambient, la conselleria de Territori i Sostenibilitat destaca l'incompliment del compromís de respectar el cabal ambiental de l'Ebre.

Vicepresidència i Governació

La defensa del model local català és un dels pocs àmbits que generen unanimitat en la política catalana. La reforma presentada pel ministre d'Hisenda i Administracions públiques, Cristóbal Montoro, limita les retribucions dels alcaldes i redueix el nombre de regidors remunerats. La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, considera que això envaeix competències catalanes, i, mentrestant, continua la tramitació parlamentària de la llei catalana de governs locals. Un altre xoc arribarà quan s'aprovi la llei de consultes.

Cultura

La conselleria de Ferran Mascarell es queixa que encara no han arribat, per exemple, els 1,6 milions del ministeri destinats al MNAC, que apareixen fins i tot al BOE. El departament també es queixa del bloqueig de la llei de mecenatge, de la pujada de l'IVA al 21% i de la retallada pressupostària general aprovada pel govern espanyol.

Economia

Si hi ha un departament que està tip de la interlocució amb Madrid és el d'Economia i Coneixement, que comanda Andreu Mas-Colell. La Generalitat ha de complir amb un dèficit del 0,7% del PIB per al 2013, que obligaria a retallar un mínim de 2.000 milions de cara al pròxim pressupost. Mas-Colell sempre es queixa que l'Estat es queda el 85% del total del dèficit que Europa autoritza a fer, però la resposta del ministre Montoro sempre és la mateixa: que no es flexibilitzarà l'objectiu i que s'hauran de dur a terme noves retallades per complir amb el dèficit. La situació ha generat tensions inèdites i fins i tot el conseller ha acusat el govern espanyol de tractar les autonomies com a "súbdites".

Educació

José Ignacio Wert ha encès les relacions amb la Generalitat arran de la seva reforma educativa, que relega el català a les aules i obliga el Govern a sufragar el pagament de les escoles privades a les famílies que vulguin que els seus fills estudiïn en castellà. El decret espanyol de retallades en educació també va indignar la consellera Irene Rigau, molt enfrontada al ministre Wert.

Agricultura

En aquests moments el departament d'Agricultura no té cap conflicte obert per la via judicial en matèria d'invasió de competències. Tanmateix, el que sí que ha presentat la conselleria que dirigeix Josep Maria Pelegrí són diverses al·legacions a avantprojectes de llei que consideren que, d'una manera o altra, podrien envair les atribucions catalanes. Com a mínim hi ha tres futures normes que tenen al·legacions presentades: la llei d'unitat de mercat, la llei de mesures per millorar el funcionament del mercat alimentari i la llei de foment d'integració de cooperatives.

Salut

L'euro per recepta, que la Generalitat va posar en marxa per augmentar els ingressos, va ser recorregut al Tribunal Constitucional (TC) pel govern espanyol i ara està suspès. El decret de reforma sanitària aprovat per la ministra Ana Mato també xoca amb el Govern pel copagament i la targeta sanitària dels immigrants.

Benestar

La conselleria de Neus Munté lamenta que el govern espanyol no destini els recursos que li pertoquen a la llei de dependència, i mentrestant planteja la creació d'una llei catalana de promoció de l'autonomia personal. El Govern, tal com va reiterar Artur Mas el cap de setmana, també vol gestionar el 0,7% d'IRPF destinat a finalitats solidàries.

Empresa i Ocupació

La protecció del model de comerç català és una qüestió que genera amplis consensos al Parlament. L'anunci del govern espanyol de dur al Tribunal Constitucional (TC) la llei catalana d'horaris comercials va fer que el conseller Felip Puig anunciés una nova llei catalana de comerç que s'haurà de tramitar amb caràcter d'urgència. Segons el govern espanyol, la norma d'horaris comercials catalana envaeix competències estatals.

Interior

La conselleria d'Interior, en mans de Ramon Espadaler, es queixa amargament del paper residual que la policia espanyola ha reservat als Mossos en la investigació dels casos d'espionatge derivats de l'agència Método 3. Interior està enfrontat al ministre Jorge Fernández Díaz pels informes de la UDEF, que, en plena campanya electoral, van vincular Artur Mas i Jordi Pujol a l'entorn d'una trama corrupta. Fernández encara no ha comparegut al Congrés per explicar-se.

Justícia

El mateix dia que el Tribunal Constitucional (TC) admetia a tràmit el recurs del govern espanyol contra l'euro per recepta, l'alt tribunal també va suspendre l'aplicació de les taxes judicials catalanes que havia posat en marxa el Govern per augmentar els ingressos. El ministre Alberto Ruiz-Gallardón ha posat en marxa les seves pròpies taxes judicials, que han enervat jutges i advocats fins al punt que s'han convocat vagues per protestar.

stats