Dossier 13/05/2012

Cronistes reials: la fina línia que separa la vida pública de la privada

à.g.m.
2 min
El periodista Jaime Peñafiel durant la presentació d'un llibre sobre Felip de Borbó.

BARCELONAEls cronistes de les activitats de la família reial creuen que les normes de joc són ara les mateixes que abans i que són els escàndols el que han fet inevitable que es parli més del rei. Ho corrobora Jaime Peñafiel, que visitava ahir Barcelona per presentar el seu llibre Mis divorcios reales . "¿Tenen vida privada els reis? No, el que tenen és intimitat, això és sagrat. Però la frontera entre la seva vida pública i la privada és imprecisa. I, en tot cas, si involucren terceres persones és una vulgaritat", explicava a l'ARA.

Pel cronista -que es defineix com a no monàrquic i "només potser joancarlista"- la fractura de maluc ha evidenciat tots els dimonis familiars dels Borbons: "Ell és rei i ella consort: no és una monarquia bicèfala. Així que el rei té, com qualsevol altre espanyol, el recurs del divorci. I, sent com és catòlic, pot demanar la nul·litat matrimonial si es vol tornar a casar".

Mabel Galaz, que segueix la casa reial per a El País , també posa la frontera en la intimitat: "L'única cosa que es respecta és la vida privada, sempre que no afecti la vida política institucional, esclar".

Per aquesta periodista, l'arribada de Javier Ayuso com a cap de comunicació ha comportat més transparència. "Per exemple, se'ns ha informat de l'últim viatge que ha fet la reina a Washington, mentre que el del novembre no es va publicitar. Abans la tàctica habitual era avorrir-te. No et passaven informació a iniciativa seva i si tu hi anaves amb algun tema, no te'l contrastaven".

Galaz defensa que treballen amb la mateixa llibertat ara que abans: "No puc generalitzar, però sí que puc assegurar que, a El País , la política de publicació de temes sobre el rei és exactament la mateixa. El que passa és que fa cinc anys no els succeïen aquestes coses, o bé no se sabien".

La periodista Maria Àngels Alcázar també ha estat consultada per a aquest reportatge, però ha declinat participar-hi. "Jo no sóc font d'informació", ha adduït.

stats