TELEFONIA MÒBIL LA CITA DE L’ANY
Efímers Tema del dia 23/02/2014

Diccionari del #MWC14

Repàs dels conceptes, no tots tecnològics, que marcaran el congrés del món mòbil

i
Albert Cuesta
3 min
JUGANT AMB EL LLENGUATGE  Enmig de números i acrònims  és inevitable el joc: Samsung presenta el Galaxy S5.

BarcelonaDurant tota la setmana el Mobile World Congress posarà sobre la taula alguns conceptes que poden ser difícils d’entendre.

N’aclarim 12:

1. AOSP, la variant oberta d’Android

El sistema operatiu mòbil de Google serà omnipresent al MWC. Però les aplicacions més interessants poden ser les basades en la variant oberta AOSP, no vinculada als serveis de Google i que utilitzen des dels mòbils xinesos fins al Blackphone, l’ smartphone segur de Phil Zimmermann, i el suposat Normandy, primer Android de Nokia.2.

2. 4G, camí de la majoria d’edat

La quarta generació de telefonia mòbil, la primera completament orientada a internet, ja té 260 xarxes en funcionament en 97 països, el doble que el 2012. Hi ha 200 milions d’abonats, i s’espera quintuplicar-ho en quatre anys. Al mercat hi ha 1.200 dispositius compatibles amb 4G i al MWC veurem variants noves com LTE Advanced, per navegar a 300 megabits per segon, i LTE Broadcast, per consumir televisió al mòbil.

3. 5G, el pas següent, que arribarà el 2020

A Barcelona ja es començarà a parlar de la cinquena generació, que haurà d’oferir prou velocitat per al vídeo d’ultraalta definició (4K) i integrar els diversos tipus de xarxes sense fil i fixes. Esperem el 5G entre el 2020 i el 2022.

4. NFC, comunicació per proximitat

Una de les promeses eternes del sector. Els congressistes faran servir telèfons amb aquest sistema per accedir al recinte i intercanviar-se targetes de visita virtuals. Cada vegada hi ha més mòbils compatibles i ja és rendible crear aplis i serveis que facin servir l’NFC, encara que Apple segueixi sense apuntar-s’hi.

5. ‘Wearables’, electrònica per portar-la posada

Probablement la bombolla més grossa del MWC. Totes les grans marques trauran algun rellotge o braçalet complementari del telèfon que registri i analitzi la nostra activitat física i el nostre estat de salut.

6. Noves tarifes, més versatilitat

Cal estar atents a les novetats en matèria d’itinerància, de multidispositiu -per connectar més d’un aparell al mateix número- i de multiusuari -per compartir un saldo únic de consum entre els membres d’una família o una empresa.

7. Bateries que duren tot el dia (o no)

Aquesta és broma. La capacitat de les tecnologies clàssiques per emmagatzemar energia augmenta molt més lentament que el consum d’uns aparells que tenen pantalles més grans i estan enceses més estona i que estan sempre connectats. El màxim que podem esperar són aplicacions que gestionin millor el consum i que els carregadors per inducció -promoguts per consorcis en què participen des d’Audi fins a Ikea- facin més còmode el procés de reposar energia.

8. Són 5.000 milions i no tenen internet

La xifra, que generalment veureu en forma dels 5 billions anglosaxons, indica el nombre d’humans que encara no tenen accés a internet. I quan es connectin, pràcticament tots ho faran amb un dispositiu mòbil. El gran repte de la indústria és oferir aquesta cobertura mundial de manera sostenible i rendible.

9. ‘mHealth’, el mòbil és el teu ambulatori

Els wearables acaparen tota l’atenció, però per ara no són més que capricis. La veritable revolució del mòbil aplicat a la salut és l’ús de l’ smartphone, un dispositiu computacional potent, assequible i connectat, per a l’assistència al diagnòstic en llocs remots on no hi ha equipaments sofisticats ni personal qualificat per prendre decisions mèdiques de manera autònoma, però sí per aplicar el tractament que recepta un especialista a quilòmetres de distància a partir de les dades de l’examen fet in situ amb un sensor econòmic connectat al mòbil.

10. WebRTC, el WhatsApp universal

La comunicació en temps real ja és massa important per deixar-la en mans d’empreses privades. El protocol obert WebRTC, que permet fer xats de text, vídeo i veu des del navegador web, ja està força madur. Aviat hauríem de veure aquestes funcions integrades en webs sense haver de recórrer a aplis privatives.

11. Bombetes i cotxes connectats

El xip que Philips preveu posar a totes les seves bombetes i raspalls de dents no servirà només per controlar-los des del mòbil, també transmetrà informació: hi ha botigues on la il·luminació forma part d’un sistema de localització de compradors. Un cotxe connectat ofereix accés mòbil als passatgers, però també dades per optimitzar el manteniment del vehicle i la densitat de circulació de la xarxa viària. Climatització i alarmes domèstiques gestionables des de qualsevol lloc són altres àmbits d’aplicació, en algun cas gràcies a firmes d’aquí com IntesisHome.

12. ‘Fog’, boirines on no arriba el núvol

Per millorar la cobertura en zones d’alta densitat és millor desplegar moltes small cells, antenes de mòbil de curt abast. I com que els sensors urbans que controlen elements del trànsit no admeten la latència de les connexions directes al núvol, es proposen boirines més properes al lloc on es generen les dades, amb capacitat per processar-les i actuar sense arribar al centre general de comandament. Urbiótica és una de les firmes locals que s’hi dediquen.

stats