NOVA ETAPA TENSIONS A CIU
Dossier 20/12/2012

Duran marca perfil en la negociació però no la guanya

El líder d'Unió es va resistir a donar el pacte per tancat fins a minuts abans que es presentés

Oriol March
3 min
MATÍ AL CONGRÉS
 Mentre a Barcelona Artur Mas i Oriol Junqueras estaven a punt de segellar el pacte de legislatura, Josep A. Duran i Lleida s'asseia al seu escó del Congrés de Diputats. Mariano Rajoy hi va explicar el resultat de l'última cimera europea.

BarcelonaVa ser un moment especialment tens. Els membres del comitè de govern d'Unió, amb el seu president, Josep A. Duran i Lleida, al capdavant, estaven reunits a la seu democristiana del carrer Nàpols de Barcelona quan van començar a arribar teletips i tuits: el pacte entre CiU i ERC, entre Artur Mas i Oriol Junqueras, s'acabava de tancar al Palau de la Generalitat. La notícia va ser rebuda amb indignació per Duran, perquè si s'havia reunit el comitè de govern era per donar el vistiplau definitiu al pacte, que Mas va acabar tancant sense la llum verda de la cúpula democristiana. Duran es va aixecar i va trucar a Mas per recordar-li que la direcció del seu partit encara no havia acceptat l'acord, expliquen a l'ARA fonts democristianes.

No és cap secret que a la cúpula d'Unió l'entesa per la governabilitat amb ERC -que els piuladors afins a CDC s'han afanyat a anomenar "pacte per la llibertat"- els agrada més aviat poc. Per això en els últims dies el líder d'Unió ha estat molt a sobre de les negociacions, fins al punt que, segons apunten fonts pròximes a les converses, "calia tenir a la vora un diccionari de sinònims per canviar algunes paraules que no li acabaven de sonar bé".

Però les objeccions de Duran no només eren de redacció -que també- sinó també ideològiques. No li agradaven les pujades d'impostos i estava entestat a fer que s'especifiqués que eren temporals. El líder d'Unió va pressionar molt per veure liquidat l'impost de successions la legislatura passada i ara veu que el pacte entre CiU i els republicans el fa tornar a escena.

Esmena al programa electoral

Fonts de la cúpula democristiana lamentaven ahir el rumb econòmic del pacte i el consideraven una "esmena a la totalitat" a la política duta a terme fins ara. "El nostre programa no preveia mesures incloses al pacte", lamentava un membre de la permanent. La inquietud a Unió era tan accentuada que Josep Maria Pelegrí, secretari general, va anar a Palau just després que Mas i Junqueras tanquessin l'acord.

En aquell moment, els democristians van expressar els seus "recels" pel pacte -que inclou fer una consulta sobiranista el 2014 que ell va proclamar que no volia explicitar, "igual que Mas"- i s'afanyaven a destacar que hi havia "serrells" que no permetien tancar-lo del tot. El secretari general es va reunir a la nit amb Francesc Homs, mà dreta de Mas al Govern, per polir assumptes fiscals. L'acord definitiu per signar els documents no va arribar fins a les 12.55. Mas i Junqueras van comparèixer junts al Parlament cinc minuts després. CDC i ERC van patir durant tot el matí, descol·locats davant l'enrabiada d'Unió.

El nou tripartit

I és que Duran encara havia tingut temps de posar aigua al vi a primera hora als passadissos del Congrés, a Madrid. "Per Unió, no hi ha acord si no està tancat el terreny econòmic", va assenyalar, al mateix temps que defensava, resignat, que només ERC oferia suport parlamentari a CiU per a l'estabilitat. També va deixar anar que "la consulta serà legal o no serà consulta". El marc legal per celebrar-la és un punt de discòrdia amb CDC, que de moment es mira des de la distància el to del seu soci respecte a ERC. "Haurem de negociar cada assumpte amb tots dos", vaticinava ahir, seriós, un membre de la cúpula convergent.

El consell nacional de l'1 de desembre va ser dels més moguts que es recorden. Duran no només va carregar contra el discurs independentista de CDC sinó que va expressar el ferm propòsit d'agafar més fort les regnes d'Unió. "No delegarà tantes funcions i vol un partit fort", destacava un veterà conseller nacional aquell dia. Fonts consultades indiquen que el líder d'Unió intensificarà aquests moviments arran del pacte amb ERC. "Tenim cultures polítiques diferents", sostenen en privat afins a Duran. En to de broma, algun dirigent suggeria ahir la formació d'un nou partit anomenat CiE: Convergència i Esquerra.

Però l'operació interna ja ha quedat reflectida en aquestes negociacions. Unió va aprofitar l'últim consell nacional, dissabte, per evidenciar que el suport al pacte amb ERC no és total: un 18% dels quadres es van abstenir, inclòs Josep Sánchez-Llibre, home de la màxima confiança de Duran. Malgrat tot, un parell de diputats democristians van enviar missatges a Marta Rovira, secretària general d'ERC, per felicitar-la per l'entesa aconseguida. L'estabilitat del pacte també depèn de l'estabilitat de la federació.

stats