CONFESSIÓ EVASIÓ FISCAL
Efímers Tema del dia 03/09/2014

ERC avala investigar el frau pel retard en l’explicació

CiU s’irrita amb els republicans, que considera “deslleials”

M.c./r.t.
3 min
Gemma Calvet va justificar la comissió pel “retard injustificat de la compareixença” i perquè “cal una política honesta i neta”.

BarcelonaERC havia sigut molt clara dilluns amb les seves condicions: si Jordi Pujol no compareixia aquesta setmana al Parlament, forçaria una comissió d’investigació a la cambra. I ho deia creient que l’expresident finalment acceptaria aquests terminis, ja que dilluns encara es debatia sobre si les explicacions les donaria dijous o divendres. La bomba, però, va esclatar ahir a la tarda amb la carta de Pujol en què afirmava que no compareixeria abans del dia 22. La diputada d’ERC Gemma Calvet tenia convocada poc després una roda de premsa al Parlament, però la sorpresa de l’anunci no li va fer tremolar el pols i, visiblement molesta, va confirmar que complirien l’amenaça i que ja negociaven amb altres grups per presentar avui la sol·licitud d’una comissió d’investigació. Un gest més formal que útil per accelerar les explicacions, ja que el mecanisme no arrencaria fins més enllà del 9-N. Però va irritar CiU.

La iniciativa d’ERC, a més, va tenir un efecte dominó, ja que va provocar que el PSC s’acabés situant finalment al costat dels partidaris de la comissió d’investigació. Abans de Calvet, el portaveu parlamentari dels socialistes, Maurici Lucena, havia rebutjat posicionar-se abans d’escoltar la compareixença de Pujol del 22, però poc després van confirmar que ells també s’unien a la petició de comissió, de manera que deixaven sola la federació nacionalista, que en boca del seu president parlamentari, Jordi Turull, va rebutjar signar cap sol·licitud “amb tots aquells grups que avui [per ahir] han parlat des de la bilis i des de l’estómac”.

El dirigent convergent va assegurar que aquestes discrepàncies no afectarien la governabilitat del país i el pacte per la consulta, però fonts de CiU confirmen la irritació amb ERC, a qui acusen d’haver-los amagat en una reunió dilluns la seva intenció de fer aquest pas -tot i que ho havien anunciat públicament al matí-. “Són deslleials, ens ha agafat per sorpresa”, denuncien, i acusen els republicans de fer “el joc a l’Estat” impulsant una iniciativa d’aquestes característiques en ple procés i en què “només pot passar que prengui mal tothom, també ERC”.

La tramitació va per llarg

Si el cas no era prou embolicat, ara s’hi afegeix una altra derivada: la tramitació -lenta-, el contingut i l’objectiu de la comissió d’investigació enmig d’un procés polític tan complex.

El reglament del Parlament preveu dues vies per promoure comissions d’investigació. D’una banda, es pot fer a proposta de dos grups o de la cinquena part dels diputats, sempre que després recullin el suport de la majoria simple del ple, que no es reuneix de manera ordinària fins a l’octubre. L’altra via, automàtica, és a proposta de dues terceres parts de la cambra o de tres grups. Una via morta almenys fins al 2015, perquè el reglament fixa que cada partit pot promoure una sola comissió d’investigació a l’any per aquest mecanisme. Com que tots els grups van promoure al juliol la comissió sobre Spanair, aquesta via s’invalida fins al gener.

Per tant, només queda l’opció d’esperar que el ple de l’octubre validi la comissió i, llavors, la junta de portaveus hauria d’escollir-ne el president i els membres. En la seva reunió constitutiva, a més, es fixaria un termini per proposar compareixents, que després caldria aprovar. Fet i fet, més enllà del 9-N. I un eventual avançament electoral a l’hivern faria morir la comissió.

A més, ara cal posar d’acord els grups per avalar la petició de comissió d’investigació. El PP té el suport de C’s per crear-ne una sobre el cas Pujol. ERC, ICV-EUiA i la CUP en promouen una altra, que registraran aquest matí, sobre tot el frau fiscal. Fins al ple de l’octubre hauran de negociar els suports. Si veu la llum, en tot cas, un portaveu del PP afirmava ahir a l’ARA que la presidenta del partit a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, compliria la paraula i estaria disposada a comparèixer per explicar la relació del cas amb Método 3.

stats