Efímers Tema del dia 02/09/2014

ERC exigeix unitat al Govern i que compleixi els acords

Els republicans entrarien a l’executiu per forçar el 9-N

Roger Tugas
2 min
Anna Simó va defensar ahir que “hi ha una legitimitat i una legalitat que emparen la consulta” i que per tant no s’ha de fer cas a un TC que “actua com a tribunal polític”.

BarcelonaLa direcció d’ERC està convençuda que la millor estratègia davant dels dubtes del Govern pel 9-N és exigir fermesa en el compliment de l’acord per fer la consulta sense entrar en el cos a cos, encara que alguns consellers -com ahir la vicepresidenta, Joana Ortega- els enviïn dards. La processó, però, va per dins. La cúpula d’ERC, reunida per primer cop després de les vacances, va coincidir en la desconfiança cap a l’executiu, ja que no creu que ignori la previsible suspensió de la convocatòria de la consulta que faci el Tribunal Constitucional (TC) i que posi les urnes al carrer igualment. Tot i això, segons fonts dels republicans, la direcció sí que va acordar que si per forçar el 9-N el preu és entrar al Govern, ERC ho acceptaria. “La reunió duraria 30 segons si ens diguessin que posaran les urnes”, asseguren, tot i que reconeixen que electoralment els pot passar factura.

Tanmateix, els republicans no esperen que arribi aquesta oferta. De fet, estan molestos perquè després de la reunió del 7 d’agost entre Artur Mas i el president d’ERC, Oriol Junqueras, en què van acordar no airejar les seves diferències, fins a tres consellers van defensar públicament no posar les urnes i ho han anat repetint posteriorment. Tot i això, també creuen que aquestes declaracions situen ERC com el partit lleial a la consulta i als acords per celebrar-la i ho volen explotar. “La unitat d’acció i de declaració ha de prevaldre, cal complir els acords adquirits, també amb la ciutadania”, va replicar la portaveu del partit, Anna Simó, a Ortega després de la reunió. Així, va reclamar als consellers que es deixin de retrets i que ignorin una decisió del TC que serà “política, no jurídica”, i que ja es preveia quan es va pactar la data i la pregunta.

ICV, un altre dels partits de l’acord, ahir va tornar a demanar “unitat” i “fermesa” a través del seu secretari general, Josep Vendrell, que no va voler aventurar esdeveniments i plans B més enllà de fer front a la falta de voluntat de diàleg del govern espanyol. “El problema no és la vicepresidenta del Govern, no és Junqueras, no és la CUP, és el govern de l’Estat”, va dir.

El PSC i el PP, amb Ortega

Tanmateix, els contraris a la consulta ho veuen ben diferent. Com el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que es va mostrar “absolutament d’acord” en la idea que ningú no li pot demanar al Govern que no acati el TC, cosa que veu d’un “sentit comú absolut”. Segons el líder socialista, l’executiu “no pot ni té dret a situar el país fora de la llei”. El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, de fet, va avalar ahir que el PSC ofereixi el seu suport a Mas si el president decideix trencar amb ERC i renunciar a la consulta unilateral.

Iceta, a més, va avançar que el seu partit presentarà esmenes a la llei de consultes “per millorar-la”. Una d’elles, encarada a frenar el 9-N, seria incloure que la pregunta de cada consulta l’hagi de validar el Consell de Garanties Estatutàries.

Finalment, la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va reclamar a Mas que avali públicament la tesi d’Ortega i renunciï al 9-N un cop el TC suspengui el decret de convocatòria.

stats