Efímers Tema del dia 14/09/2012

El 'Financial Times' alerta d'una crisi institucional a Espanya

La crisi institucional entre Catalunya i Espanya és més a prop que mai. El Financial Times alerta d'aquest perill i avança que Artur Mas tornarà amb "les mans buides" quan reclami el pacte fiscal.

Ara
2 min
1,5 milions de persones van assistir a la manifestació de dimarts.

BARCELONA.Les tensions entre Catalunya i Espanya i la possible independència del país van ocupar l'editorial d'ahir del Financial Times . El text, titulat El missatge català , explica les reivindicacions del poble de Catalunya i les contrasta amb l'actitud dels sectors més extrems del PP de Mariano Rajoy. L'editorial, segons recull l'ACN, assegura que Artur Mas i Rajoy, en la reunió que mantindran el 20 de setembre a Madrid, "en un escenari ideal acordarien un model fiscal millor", però que ara "la prioritat és solucionar l'emergència econòmica". Per tant, el diari conclou que Mas tornarà de Madrid "amb les mans buides i convocarà unes eleccions anticipades que seran un referèndum independentista". "S'aproxima una crisi constitucional", destaca.

Dimarts, coincidint amb la Diada, el rotatiu va publicar una entrevista amb el president Jordi Pujol en què explicava els motius pels quals ha augmentat el sentiment independentista a Catalunya. En el text d'ahir el diari assegura que la crisi a l'eurozona ha fet caure "més d'un govern, però encara no havia posat en dubte la supervivència d'un estat nació". "Però això sembla que està passant a Espanya, i creix dramàticament pel fervor independentista d'aquesta setmana a Catalunya".

El text recorda la manifestació d'aquest dimarts a Barcelona, seguida per 1,5 milions de persones, i avisa que l'Espanya plurinacional que es va construir després de la dictadura franquista "té el risc de trencar-se". "La crisi a l'eurozona en té part de la culpa. Ha exposat sense pietat la fragilitat del sistema fiscal espanyol", destaca el rotatiu.

L'editorial alerta que els catalans, "relativament rics", contribueixen anualment amb un 9% del seu PIB a les arques de l'Estat, però després estan "indignats" perquè han d'anar a demanar un rescat per pagar els deutes "com si fossin uns pidolaires". "Catalunya vol autonomia fiscal: el dret de recaptar tots els seus impostos com els bascos, que contribueixen proporcionalment molt menys a les arques espanyoles", remarca el diari.

Hostil a l'autogovern

Pel Financial Times , però, un Rajoy que "agonitza per decidir si demana un rescat total a Europa, necessita les transferències de Catalunya per complir amb les pensions i les obligacions de l'estat del benestar". L'editorial destaca, a més, que el PP és "ideològicament hostil davant l'autogovern i intenta utilitzar la crisi per recentralitzar Espanya". El PP "està creant un còctel perillós de penúria fiscal i ressentiment nacional", remarca el diari.

El text també destaca que més de la meitat dels catalans ara senten que el seu futur "està en risc si continuen lligats a un estat espanyol que creuen que ja no els pot acomodar". "En canvi, els nacionalistes espanyols menyspreen les identitats basca i catalana i les titllen de narcisistes, i veuen la unitat d'Espanya com a sagrada", remarca el rotatiu.

L'editorial qualifica de "decisiva" la reunió del 20 de setembre. "En un escenari ideal, els dos líders acordarien un millor model fiscal, que inclogués transferències més justes de les regions riques a les més pobres. Això s'ha d'explorar, però no ara, quan la prioritat ha de ser solucionar l'emergència econòmica", destaca el diari. Amb tot, admet que els catalans ja no es poden esperar. "El senyor Mas tornarà probablement amb les mans buides i convocarà unes eleccions anticipades que es convertiran en un referèndum sobre la independència de Catalunya. S'aproxima una crisi constitucional", avisa el Financial Times .

stats