Dossier 02/08/2012

Girona abaixa els preus del lloguer social un 50%

L'Ajuntament de Girona ha corregit els preus dels habitatges de protecció oficial per adaptar-los a la nova realitat econòmica. El consistori ha reduït fins a un 50% els lloguers dels pisos socials.

Elisabet Escriche
2 min

GIRONA.Des del mes de juny el lloguer de pisos de protecció oficial de Girona costa la meitat. L'Ajuntament va decidir abaixar-lo perquè el preu, que es va fixar abans d'entrar en la crisi econòmica, s'acostava al del mercat lliure. "Venia molta gent demanant ajuts d'urgència perquè no podien fer front el seu lloguer. Vam decidir analitzar la situació i vam adaptar el preu dels pisos en funció de les diferents ajudes econòmiques que donen les administracions públiques als més desafavorits, com ara el PIRMI", explica el regidor de Serveis Socials del consistori, Eduard Berloso.

Fins al 31 de maig, el lloguer d'aquest tipus d'immobles oscil·lava entre 280 i 600 euros i, actualment, entre els 140 i els 300 euros. En total, l'Ajuntament de Girona gestiona 230 pisos, 210 dels quals estan ocupats. El contracte entre el consistori i l'inquilí té una durada de cinc anys. A les persones que ja vivien en un d'aquests pisos abans d'aplicar la mesura també se'ls ha comptabilitzat una rebaixa a partir del seus ingressos anuals. Segons el regidor de Serveis Socials de l'Ajuntament, la iniciativa no ha provocat un augment de peticions per obtenir pisos d'aquestes característiques. En els últims dos mesos el que sí que ha crescut, però, són les peticions de propietaris d'immobles particulars per incorporar el seu habitatge a la borsa municipal. El consistori també té una vintena de pisos socials més, que s'ocupen en situacions d'emergència, com quan una dona és víctima de maltractaments.

Paral·lelament a la mesura de rebaixar el cost dels habitatges social, l'Ajuntament també dóna ajudes als ciutadans que tenen dificultats per pagar el lloguer dels seus immobles. Segons la memòria de gestió de l'exercici 2011, durant l'any passat Girona va destinar 91.846,53 euros a pagar el lloguer de 347 famílies de la ciutat. "Se'ls ajuda partint del que diu l'informe de l'assistent social", puntualitza Berloso. Alguns d'aquests ciutadans, en funció del seu context personal -si tenen família pròxima, on estan escolaritzats els fills- se'ls ofereix un dels habitatges socials gestionat pel consistori.

La construcció segueix punxant

La construcció d'habitatges a la ciutat de Girona continua sense remuntar. Durant l'any 2011, l'Ajuntament va tramitar 734 llicències, de les quals només 33 -una xifra que representa un 4,5%- van ser per obra nova. La resta de llicències corresponien a rehabilitacions d'edificis. Segons l'equip de govern gironí, aquesta tendència també es manté durant l'exercici 2012.

stats