Efímers Tema del dia 14/07/2012

Hispanobons

J.f.
2 min

MADRID.Després de mesos de debat, els anomenats hispanobons veuen la llum. El consell de ministres va aprovar ahir el decret de creació d'aquest mecanisme que busca mitigar els problemes de la majoria de les comunitats autònomes per accedir als mercats a causa dels interessos insostenibles que se'ls reclama. Finalment, l'executiu ha descartat "mutualitzar el risc" i realitzar emissions de deute conjuntes -com va proposar el ministre d'Economia, Luis de Guindos- i ha optat per un fons comú per a les autonomies que ho desitgin, tal com volia el titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro. El fons, "sense personalitat jurídica", tindrà una dotació màxima de 18.000 milions d'euros, dels quals 6.000 provindran d'un crèdit de la societat pública Loteries de l'Estat, a càrrec dels seus ingressos futurs. Els 12.000 milions restants seran finançats pel Tresor, que no modificarà el seu calendari de subhastes. El fons -de vigència indefinida- donarà préstecs -amb la garantia del finançament autonòmic- amb un cost que serà el que es pagui a les subhastes del Tresor més un "diferencial reduït", segons va dir ahir De Guindos. A canvi, les comunitats hauran de presentar plans d'ajust, donar informació puntual sobre la seva situació financera i podran ser intervingudes si incompleixen els venciments de deute.

Mesures

Un fons amb una dotació màxima de 18.000 milions (12.000 de les subhastes del Tresor i 6.000 de Loteries) donarà préstecs a les autonomies. Si incompleixen els venciments del deute seran intervingudes.

La frase

"En aquest compromís de solidaritat a l'Estat, lògicament es proporcionarà un nou sistema que eviti aquesta situació de dificultat, que podria arribar a ser límit", va dir ahir el ministre Luis de Guindos.

Reacció

L'analista d'IG Markets Daniel Pingarrón creu que el mecanisme augmenta el "risc" del deute espanyol. No serà important si la pujada és inferior als 1.000 milions de possible estalvi d'interessos autonòmics.

stats