Dossier 01/05/2012

Josep Maria Álvarez: "Amb la crisi, molta gent s'ha retrobat amb els sindicats"

Fortalesa "Ningú en aquest país té la capacitat que tenim nosaltres per mobilitzar. I no parlo de sigles, sinó del que representem"

Elena Freixa
2 min
Josep Maria Álvarez fa 22 anys que és al capdavant de la UGT a Catalunya.

El secretari de la UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, augura que la d'avui serà una de les manifestacions del Primer de Maig més multitudinàries dels últims anys. Ell ja n'ha viscut més de vint al capdavant del sindicat i assegura que l'escenari greu que dibuixen l'atur i les retallades dels governs són els ingredients que ompliran els carrers.

¿Quatre anys de crisi, de reformes dures com la laboral i amb les retallades en marxa han debilitat els sindicats?

Ens sentim clarament qüestionats pels que no representem ni volem representar, però l'última vaga general ha posat les coses al seu lloc. Ho demostren les esmenes introduïdes per CiU a la reforma laboral que va desencadenar l'aturada, que demostren que el partit ha copsat el malestar social. O el PP, que ha acabat esmenant el seu propi decret.

N'hi ha que no comparteixen el diagnòstic sobre l'èxit de la vaga i la vostra força entre els treballadors.

Poden dir el que vulguin, però en aquest país no hi ha ningú que tingui la nostra capacitat de mobilització. I no parlo de sigles, sinó del que representem, perquè molta gent va venir a l'última manifestació i no té gaire simpatia per nosaltres i, en canvi, sí que en té pel que defensem. I és a partir d'aquí on hi ha un punt de reconciliació amb alguns sectors.

¿És el moment de l'autocrítica i d'analitzar per què sorgeixen col·lectius que no es veuen representats en els sindicats?

Sóc conscient que molts ens veuen part del sistema, i potser no sempre ens hem sabut explicar bé. La gent veu la foto quan signem amb la patronal, però no els mesos de discussió previs. La crisi, però, ens dóna l'oportunitat que ens vegin com som, com sempre hem estat. Molta gent s'està retrobant amb els sindicats; ens miren a veure què fem.

Com es pot convèncer els indecisos que queixar-se servirà d'alguna cosa?

Les reformes i retallades ens porten a situacions que em pensava que mai tornaria a viure al meu país, que recorden èpoques passades. Convido la gent que mostri el seu rebuig perquè, si no, els comptaran en un bàndol on segur que no són.

stats