ALZHEIMER, LA LLUITA CONTRA L’OBLIT
Efímers Tema del dia 21/09/2014

L’at_nció precoç ac_nsegueix res_ltats

Els usuaris d’un projecte per a malalts lleus noten millores socials, anímiques i físiques

A.g.m.
2 min

BarcelonaMillorar la qualitat de vida de persones que comencen a tenir problemes de memòria o altres malalties pròpies de l’envelliment, mantenint les seves capacitats el màxim de temps possible. Aquest és l’objectiu del projecte REMS (Reforçar i Estimular la Memòria i la Salut) de la Fundació Catalunya La Pedrera, que es va posar en marxa l’abril de l’any passat amb 28 usuaris en dos centres i que avui ja arriba a 343 persones en 21 espais socials.

El projecte s’adreça a persones grans que pateixen Alzheimer, Parkinson o altres demències, però que encara tenen una dependència lleu o moderada. Un sector que queda menys cobert pels recursos de l’administració, més enfocats als malalts en una fase més avançada. Segons el primer balanç dels impulsors del projecte, aquesta atenció precoç aconsegueix resultats, ja que la majoria dels usuaris asseguren que han notat millores socials, anímiques i també físiques.

Segons una enquesta de la fundació, el 86% dels usuaris valoren positivament o molt positivament la millora en les relacions socials i en el seu estat anímic des que participen en aquest projecte. El 77% valoren positivament o molt positivament la millora física durant la participació, cosa que els impulsors consideren destacable tenint en compte que en molts casos les malalties avancen ràpidament i no tenen marxa enrere.

Activitats i seguiment individual

El projecte REMS preveu activitats de socialització (com lectura, cinema o música), d’estimulació cognitiva (com tallers d’orientació, de memòria i de càlcul) o d’estimulació física (per millorar la motricitat general, prevenir la desorientació i prevenir caigudes). També s’ofereix la possibilitat de dinar en companyia, hi ha grups de suport emocional i ajuda mútua dirigits als mateixos malalts i també als seus cuidadors, i cursos de formació i accions informatives per als cuidadors.

Per damunt de l’oferta d’activitats, però, els impulsors destaquen el seguiment individualitzat que es fa de cada cas. Neuropsicòlegs o psicòlegs especialitzats en malalties neurodegeneratives exerceixen com a gestors de casos, i s’encarreguen d’acollir els usuaris i les seves famílies, de fer-ne la valoració, i de recomanar-los l’itinerari d’activitats. Les decisions, això sí, es prenen d’acord amb les famílies i amb els mateixos usuaris. Es tracta, justament, de potenciar al màxim la seva autonomia.

Més oferta de cursos per als cuidadors

Un total de 1.349 persones van superar l’any passat els cursos per a cuidadors no professionals que ofereixen la Creu Roja i la Fundació Pere Tarrés amb la col·laboració del departament de Benestar. L’any anterior l’havien superat 1.195 persones. L’oferta de cursos per als cuidadors ha augmentat durant els últims anys, i actualment hi ha 15 entitats que fan cursos acreditats per la Generalitat.

stats