Efímers Tema del dia 11/09/2012

Madrid blinda les pensions de les futures retallades

J.f.
2 min

MADRID.Com era previsible, l'economia va centrar la major part de l'entrevista a TVE, però el president espanyol, Mariano Rajoy, va evitar fer grans anuncis. El més destacat va ser la contundència amb què va afirmar que les pensions serien l'última partida que retallaria i la "primer prioritat" a protegir en els pressupostos del 2013. L'executiu els ha d'aprovar a finals de mes.

Rajoy també va dir que els comptes probablement contindran "alguna modificació" en l'impost de plusvàlues, que grava la venda de propietats immobiliàries, i en impostos verds, però va mantenir la incògnita de si Espanya farà el pas i demanarà al fons de rescat europeu que compri deute. Va reiterar que estudia sol·licitar aquest rescat tou, que reduiria els alts interessos -insostenibles si perduren- que paga Espanya pel seu deute, però que vol conèixer-ne abans les contrapartides. "És una decisió que m'he de pensar. Cal ser prudents. [...] No hem parlat amb ningú de quines serien les condicions", va dir, visiblement incòmode en aquesta qüestió.

Demana iniciar els eurobons

D'altra banda, el govern espanyol va donar a conèixer ahir, en un comunicat, la seva proposta per a la implantació d'una unió bancària i una de fiscal a la Unió Europea (UE), uns projectes en què estan treballant les autoritats europees des del juny. El més destacat és que Espanya vol que des de la primera fase de la futura unió fiscal els països de la UE puguin emetre deute comú a curt termini, que anomena eurolletres i que consistiria en deute a dos anys amb la garantia limitada a un percentatge. També advoca perquè més endavant puguin fer el mateix amb deute a mitjà i llarg termini -és a dir, de cinc a deu anys, en què es demanen els interessos més alts- per "cobrir parcialment" les necessitats de finançament. La resta de deute seria emès pels Tresors nacionals. Com ja va fer per primer cop al juny, Madrid aposta així decididament pels eurobons que abandera París i que Berlín veu amb reticències.

stats