CANVI DE CICLE CAP A L'ESTAT PROPI
Efímers Tema del dia 15/09/2012

Madrid invoca la Constitució contra Mas

El govern espanyol va deixar ahir de banda el to mesurat i la cautela dels últims dies i va carregar obertament contra la proposta sobiranista de Mas. Respondrà amb la llei i la Constitució. Res de nou.

Joan Faus
3 min

MADRID.Malgrat les distàncies evidents, el clam sobiranista català ha col·locat la Generalitat i la Moncloa en una posició força semblant: els dos governs han de fer front a un joc d'equilibris per donar resposta a les exigències dels respectius partits i societats. D'una banda, amb la seva aposta per l'estat propi, el Govern d'Artur Mas mira de satisfer els que tenen més o menys pressa per assolir la independència i evitar frustracions anticipades. I, de l'altra, l'executiu de Mariano Rajoy es mou amb peus de plom i es debat entre donar una resposta contundent al desafiament separatista -al més pur estil de l'aznarisme- o bé ignorar-lo, amb la confiança que afluixi mentre recepta moderació i apel·la a la responsabilitat.

Ahir la portaveu i vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va optar per una via intermèdia: va demanar calma i prudència, però, alhora, va ensenyar les dents i va deixar clar que l'Estat no es quedarà immòbil davant de la ruptura plantejada per Artur Mas.

"Des del govern es respondrà com cal respondre sempre, des de la Constitució i les lleis", va afirmar en ser preguntada a la roda de premsa posterior al consell de ministres per la necessitat d'un estat per a Catalunya, plantejada per Mas el dia abans a Madrid. El to de les paraules de Sáenz de Santamaría va ser dur. Amb un posat aparentment reflexiu, pensant-se molt bé la resposta just abans de contestar, el missatge que va llançar suposa un punt d'inflexió en l'estratègia orquestrada per la Moncloa en els últims dies. Després que Rajoy titllés dilluns d'"embolic" i "guirigall" el pacte fiscal i la marxa independentista, ell mateix i el seu executiu van optar, majoritàriament, pel silenci, per evitar la confrontació directa amb la Generalitat. Ni tan sols cap membre de l'executiu de Rajoy -tampoc del PSOE- va presenciar el discurs de Mas dijous a Madrid.

Ahir la vicepresidenta va optar per un nou perfil: no va deixar de demanar unitat i responsabilitat, però es va mostrar més amenaçadora que mai. Va deixar clar que amb les lleis a la mà Madrid no permetrà que la Generalitat consulti res ni que es creï cap estructura d'estat paral·lela. I, per si hi havia dubtes, va instar Mas a "recordar els precedents" d'intents semblants, en referència al fracassat pla Ibarretxe. Tot i la contundència de les seves paraules, l'apel·lació a la Constitució va semblar més un espantall que una aposta decidida. Així, en ser preguntada després de la roda de premsa si una possibilitat seria arribar a utilitzar l'article 155 de la carta magna espanyola, que permet suspendre l'autogovern, va respondre: "No, no, jo no he dit això".

Justifica les absències al col·loqui

La Moncloa és molt conscient que no li convé escalfar els ànims abans de l'esperada reunió que mantindran dijous Rajoy i Mas. A més, la Comissió Bilateral Generalitat-Estat que estava prevista per a la setmana vinent s'ha posposat per a després de la trobada. En els últims dies no hi hagut contactes amb el Govern ni amb el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, reticent a l'estat propi.

Una primera aproximació es podria haver produït en el col·loqui en què va participar Mas a Madrid, però tampoc. "No era un acte institucional i, per tant, aquestes presències no eren obligades", va justificar la vicepresidenta. Com ja va fer fa tres setmanes, la número dos de Rajoy va tornar a advertir dels "perjudicis econòmics" de la independència de Catalunya. Va admetre, a més, que la multitudinària manifestació de dimarts a Barcelona i el debat sobiranista afecten la imatge exterior. "A fora, els inversors, els mercats i la resta d'estats del nostre entorn estan absolutament pendents de la situació política espanyola", va dir, amb posat seriós.

Una realitat que, a pareu seu, hauria de forçar el Govern a deixar de banda debats que "són aliens a les preocupacions" dels ciutadans i a generar estabilitat exterior i centrar-se en la sortida de la crisi, perquè "són moments molt difícils per a molts catalans". La vicepresidenta va tornar a urgir el president a escollir bé les seves "prioritats" en plena crisi, "tenint molt present que el món va per una altra banda".

No van ser les úniques crítiques al Govern durant el dia. La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va dir que "no és el moment d'amenaces o xantatges", mentre que el portaveu al Congrés, Alfonso Alonso, va vincular la manifestació amb els possibles resultats de Bildu a les eleccions basques. Catalunya entra en campanya.

stats