RETALLADES, L'ENFRONTAMENT AMB L'ESTAT
Dossier 01/08/2012

Mas-Colell accelera el xoc de trens

El Govern ha dit prou. Ahir va plantar l'executiu espanyol a la reunió per aprovar els objectius de dèficit. És la primera estació d'un enfrontament que pot esclatar quan Catalunya demani el concert.

Sara González
3 min
Mas-Colell accelera el xoc de trens

BARCELONA.Aquesta vegada, el cop de porta ha tingut segell català. I, de retruc, també andalús. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va escenificar ahir el seu enuig amb l'ordeno y mando del govern espanyol deixant una cadira buida a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, una trobada que considera orquestrada pel PP i faltada de diàleg real per flexibilitzar el dèficit autonòmic. És el primer xiulet d'alerta, més enllà de les batalles verbals, d'un xoc de trens amb l'Estat que pot arribar al punt àlgid quan Artur Mas posi sobre la taula de Mariano Rajoy la reivindicació del concert econòmic.

La Generalitat ha dit prou i ha inaugurat una nova fase en les relacions amb el govern espanyol: la del desafiament. El portaveu del Govern, Francesc Homs, va revelar ahir que Mas-Colell va enviar una carta al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, la qual confirmava que no assistiria a la reunió -també li va certificar via telefònica- i en què demanava una rectificació del govern espanyol, encaparrat a mantenir l'objectiu del dèficit autonòmic en l'1,5% mentre es permet un punt de marge més a l'Estat. Homs va dir que si Europa va fer marxa enrere per "tocar de peus a terra" i "alleugerir les polítiques d'austeritat" d'Espanya, també Rajoy "ho deu poder fer" amb les comunitats.

"Se'ns proposa que anem a una reunió amb decisions unilaterals, tancades i barrades, acordades en una reunió de partit i sense diàleg", va lamentar el portaveu del Govern, que va subratllar que el contingut de la trobada ja va ser acordat dilluns en la reunió dels barons del PP. Rajoy, escarmentat per les abstencions de Galícia i Castella i Lleó en l'últim Consell en els objectius de dèficit, va convocar aquesta trobada a Génova per evitar veus díscoles entre els seus propis dirigents. De fet, Homs va assegurar que el criteri de Mas-Colell, que voldria que el dèficit autonòmic es flexibilitzés unes dècimes i que l'Estat fes més esforç de contenció, és "compartit, amb la boca petita, per la gran majoria de comunitats", però no ho manifesten per disciplina.

Homs es va esmerçar a justificar aquesta dràstica decisió. Va recordar que el Govern ha fet clars intents de "cooperació" amb Rajoy, però que, malgrat tot, "el govern de l'Estat falla". Per això va exigir que assumeixi les seves responsabilitats de la mateixa manera que ho fa Catalunya. De fet, va recordar que l'Estat és el responsable de la falta de liquiditat de les autonomies pels pagaments de finals de mes i, per tant, dels impagaments de la Generalitat a les entitats dels serveis socials. "Això amb la clau de la caixa no ens passaria", va insistir Homs, reivindicant, un cop més, el concert. En aquesta escalada de tensió, el Govern també va anunciar que posarà tota la carn a la graella per aconseguir el traspàs "complet" de Rodalies [més informació, a la pàgina 19].

Montoro renya Mas-Colell

Fonts d'Economia puntualitzen que la decisió de deixar la cadira de buida "és puntual" i que caldrà veure en quina tessitura es mouran a partir d'ara les relacions amb l'executiu espanyol. En tot cas, el Govern no tem que hi hagi represàlies, com ara dificultar que Catalunya accedeixi al fons de liquiditat. Montoro, però, va ser implacable. Va combinar l'intent de minimitzar les absències de Mas-Colell i de la consellera d'Economia d'Andalusia, Carmen Martínez Aguayo, que va marxar a mitja reunió, i el fet de deixar ben clar que la llei cal complir-la: el que interessa és que compleixin el dèficit, més enllà de decisions de tipus "polític" que prenguin.

Alhora, el ministre es va permetre renyar els absents: "Catalunya i Andalusia estan fallant en el moment crític que està vivint Espanya; no és el moment de trobar responsables del dèficit públic, sinó de corregir-lo". A més, Montoro va retreure que determinats governs prefereixin "absentar-se i explicar que els problemes vénen del govern d'Espanya". El Govern ha decidit trepitjar l'accelerador d'un tren que caldrà veure fins a on està disposat a deixar-lo arribar.

stats