Dossier 16/05/2012

Mas convocarà una cimera pel pacte fiscal per pressionar el PSC

Artur Mas convocarà una cimera aquest mes per encarrilar un acord parlamentari pel pacte fiscal, al qual el PSC es resisteix. El Govern no preveu que hi sigui el líder d'Unió, Josep A. Duran i Lleida.

S. González / R. Tugas
3 min
El president de la Generalitat es reunirà amb els líders polítics per tancar la votació del model de pacte fiscal. Si l'aconsegueix, el d'ahir haurà estat "l'últim ajust".

BARCELONA.Després d'un any i mig capitanejant el Govern i tres retallades, Artur Mas vol posar fil a l'agulla per embastar una aliança política de pes que es planti davant la Moncloa a reivindicar el pacte fiscal en la línia del concert, eina imprescindible perquè Catalunya surti de l'espiral. Un cop l'executiu català rebi el vistiplau de l'Estat al nou pla d'ajust que, segons Mas, no donarà els resultats previstos, posarà tota la carn a la graella per aconseguir la clau de la caixa. D'entrada, després de reunir-se amb tots els líders de l'oposició, Mas convocarà aquest mes una cimera amb els partits per enfilar un pacte com més ampli millor. El PSC s'hi resisteix i el Govern s'esforçarà a aconseguir que s'afegeixi a les tesis de CiU, ICV i ERC sense rebaixar-les.

"Si aconseguíssim el pacte fiscal seria l'últim ajust", va assegurar ahir vinculant la sortida de l'atzucac econòmic a la consecució d'un model equivalent al concert. Mas, que considera que Catalunya ja genera "una riquesa suficient" com per estar pendent de què es rep i què no es rep de Madrid, va tornar a deixar entreveure que si el pacte fiscal no s'obté amb la "col·laboració" i l'acord del govern central buscarà "altres vies". Aquestes alternatives són les que preocupen a Josep A. Duran i Lleida, que en els pròxims dies es reunirà amb el líder del PSC, Pere Navarro -també amoïnat per un possible xoc amb l'Estat-, per forjar un acord amb els socialistes que eviti gestos sobiranistes de CDC.

Tempteig previ al ple del concert

Però al marge dels moviments de Duran, el president està disposat a seguir fil per randa el seu calendari. Demà es reunirà amb la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, i a principis de la setmana vinent acabarà la ronda de contactes amb l'ecosocialista, Joan Herrera, i la resta de partits amb representació. Just després, convocarà una cimera per dissenyar com es portarà a terme la votació en el ple de les conclusions de la comissió del concert, que, com va pactar amb ERC, s'ha de convocar abans de les vacances d'estiu per presentar les conclusions a Rajoy al setembre.

Fonts del Govern asseguren que a la cimera hi assistiran "els representants dels grups parlamentaris" i descarten, si més no d'entrada, que hi assisteixi Duran com a president de les comissions bilaterals Estat-Generalitat. El fet que el líder d'Unió no assisteixi a la trobada pot dificultar la maniobra que temen alguns dirigents de CDC d'aigualir de la mà dels socialistes les pretensions de Mas de tirar pel dret en la creació d'una Hisenda pròpia quan Rajoy negui el concert.

Sigui com sigui, el president va avançar que la negociació del concert condicionarà les futures aliances, ja que l'entesa en aquest àmbit serà clau per forjar acords en altres temes. "El que passi amb el pacte fiscal i amb el govern espanyol i els partits catalans és decisiu. Veurem qui fa pinya a Catalunya i quina és la resposta del govern espanyol. En funció d'això decidirem coses per al 2013", va argumentar.

El rebuig de l'oposició

D'entrada, la cimera no ha generat simpaties. El líder del PSC, Pere Navarro, va assegurar que la cimera que convocarà Mas "queda curta" perquè Catalunya té "altres problemes més enllà del pacte fiscal", una visió compartida per ICV-EUiA. Els socialistes van demanar que s'aprofiti la trobada per parlar de l'abast de les retallades anunciades ahir. El PP veu la cimera amb recels, tot i que hi assistirà. El portaveu del PP, Enric Millo, va instar el Govern a deixar de generar "falses expectatives amb el pacte fiscal".

ERC, principal aliat del Govern per exigir el concert, va demanar una consulta ciutadana en lloc d'una cimera que serveixi "per diluir" la proposta i incorporar el PSC al pacte. I és que la maniobra per pactar l'Estatut està encara molt viva.

stats