EUROPA, L'AUGE DEL SOBIRANISME
Dossier 17/10/2012

Mas reclama a Rajoy que prengui nota d'Escòcia

Oriol March
2 min
ACORD D'EDIMBURG  Els primers ministres britànic i escocès, David Cameron i Alex Salmond, van segellar dilluns un acord per votar el futur d'Escòcia.

BARCELONAArtur Mas repeteix sovint aquests dies que, en el procés que ha iniciat Catalunya cap a l'estat propi -amb primera parada en un referèndum d'autodeterminació- les mirades no només se centren en la Generalitat. També es fixen en l'estat espanyol i la seva actitud, de moment tancada en banda, sobre el procés català. Per això a Palau miren de treure el màxim profit possible del contrast entre el referèndum escocès -acordat dilluns entre el primer ministre de la regió, Alex Salmond, i el primer ministre britànic, David Cameron- i la nul·la predisposició al diàleg que traspuen Mariano Rajoy i els seus.

"Espanya hauria de deixar de mirar-se el melic i prendre exemple de la profunditat democràtica i del diàleg del Regne Unit", va assegurar ahir Francesc Homs, portaveu del Govern, a la sortida de la reunió de l'executiu català. Fa dies que l'estratègia de Mas passa per repetir el mateix missatge -amb algun pic de força, com ara la voluntat d'internacionalitzar el conflicte si Espanya prohibeix el referèndum-, mentre que els ministres de Rajoy apugen el to contra la Generalitat i focalitzen els seus missatges contra el president. Dilluns, el titular de Justícia espanyol, Alberto Ruiz-Gallardón, va amenaçar Mas amb la inhabilitació, i la resposta catalana va ser l'enviament d'una carta del cap del Govern dirigida a Salmond i Cameron per expressar-los la seva felicitació.

"Heu demostrat de manera rellevant com és possible, en el marc de la democràcia, el respecte a les idees i a la voluntat manifestada a les urnes", assegura Mas en aquesta carta escrita en català i en anglès.

Homs va contraposar Cameron a Rajoy i va lloar que el primer ministre britànic hagi facilitat consultar la ciutadania "tot i ser contrari a l'autodeterminació d'Escòcia". En canvi, segons el portaveu, d'Espanya només n'arriba "un col·leccionable de despropòsits, perquè només rebem insults i improperis".

De portes enfora

Volent destacar l'analogia amb Escòcia, Mas viatjarà a Brussel·les en vigílies de la campanya electoral per dur-hi a terme un acte polític per explicar el cas català. El president serà a Rússia entre el 31 d'octubre i el 2 de novembre en una missió empresarial i l'acte a Brussel·les tindrà lloc entre el 5 i el 8 de novembre, segons van avançar a l'ARA fonts del Govern.

La campanya comença el dia 8 a mitjanit, de manera que no es descarta que l'acte tingui lloc aquest dia al matí. La intenció del president, segons fonts consultades, és que aquest acte de govern compti amb la presència d'alts funcionaris de la Unió Europea (UE), d'eurodiputats i, sobretot, de premsa internacional, que aquests dies segueix amb atenció la informació catalana.

Mentrestant, el serial d'atacs a la Generalitat va tenir ahir tres protagonistes: el ja habitual ministre d'Afers Estrangers espanyol, José Manuel García-Margallo; el seu homòleg de Defensa, Pedro Morenés, i el portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso. Margallo va negar que un referèndum tingui cabuda en el dret europeu, Morenés va sostenir que les forces armades estan "compromeses" amb l'estat de dret i Alonso es va preguntar "qui s'ha cregut que és Artur Mas per situar-se fora de la llei".

Unes paraules que, segons el Govern, evidencien un conflicte que fins fa poc els representants espanyols volien negar. La pilota, tard o d'hora, estarà a la teulada dels estaments internacionals.

stats