DRET A DECIDIR, EL NOU ESCENARI
Efímers Tema del dia 27/11/2014

“A la Moncloa deuen estar horroritzats”

El president assegura que “tornaria a fer” el 9-N tot i saber que hauria d’afrontar una querella

3 min

Artur Mas és conscient que el full de ruta que dimarts va posar sobre la taula per traçar un camí que condueixi cap a la independència en un termini de 18 mesos no només no calma les tensions amb Madrid sinó que ha fet saltar definitivament les alarmes a la Moncloa i ha provocat un ensurt a Mariano Rajoy i a tot el seu govern. “Rajoy deu estar horroritzat”, va assegurar ahir el president de la Generalitat en una entrevista a 8TV. Després de comprovar la bel·ligerància de l’estat espanyol contra tots els passos endavant en el procés sobiranista a Catalunya, segons Mas ara a Madrid “ja deuen estar barrinant a veure com es carreguen” el nou pla presentat per ell.

No va acceptar els retrets del president del govern espanyol, que ahir l’acusava d’escoltar i fer política només per a una “minoria” de catalans, els 2,3 milions de persones que el 9-N es van acostar al seu col·legi electoral per prendre part en el procés participatiu. “Qui representa una minoria de catalans és ell”, va replicar el president de la Generalitat, que va reivindicar que el seu plantejament a favor de posar urnes també representa una defensa del dret dels que votarien no a la independència. Unes urnes que causen “por” a institucions de l’Estat.

“Pressions” a la Fiscalia

Mas va carregar contra l’executiu central també pels fils que ha mogut perquè la Fiscalia acabés presentant una querella contra ell, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau. “Algú es creu de veritat que la Fiscalia ha actuat al marge de les pressions del govern espanyol? Jo no m’ho crec”, va deixar anar després d’haver sentit en reiterades ocasions com Rajoy i ministres seus negaven estar al darrere de la decisió de la Fiscalia General de l’Estat. Mas no es penedeix d’haver tirat endavant la votació del 9 de novembre. “Ho tornaria a fer. Parteixo de la base que posar les urnes no pot ser un delicte ni un pecat”, va afegir.

Va voler deixar clar que l’objectiu últim no és assolir simplement un estat per a Catalunya, sinó fer-ho per poder millorar el benestar del país. “Per mi l’estat és un pur instrument”, va recalcar Mas, irritat amb els obstacles que posa constantment el govern de Rajoy a l’autogovern català. I en va posar un exemple: “Per què punyeta no podem fer a Catalunya un decret contra la pobresa energètica?”, va dir, recordant el recurs estatal contra la mesura presa per la Generalitat.

Ni “màrtir” ni “heroi”

Mas va evitar donar-li una pàtina èpica al seu paper personal en tot el procés sobiranista. “No vull ser ni un màrtir ni un heroi”, va assegurar. Sí que espera que al final de tot aquest procés es pugui dir que va ser “útil” per assolir la independència. I si l’operació “no surt del tot bé”, que es pugui dir que va fer “tot l’humanament i políticament possible perquè aquest poble se senti un poble amb la dignitat recuperada”.

També va indicar que si fracassa el seu pla n’assumirà les conseqüències. “Si això no surt bé, m’emporto jo la responsabilitat. I, si surt bé, la feina està feta”, va concloure Mas, que per damunt de tot va destacar el caràcter modèlic de la mobilització sobiranista a Catalunya. “Estem innovant des del punt de vista democràtic”, va dir, perquè Catalunya pretén “arribar a la llibertat sense trencar un plat, sense tirar ni un paper a terra, sense violència i sense que l’Estat implosioni”.

stats