Efímers Tema del dia 25/01/2014

Montoro es carrega les balances fiscals

Nomena un grup d'experts per crear un nou càlcul que oculti el dèficit fiscal

Marc Colomer
2 min
El ministre Cristóbal Montoro vol crear un nou mètode de càlcul  de les balances fiscals per ocultar el dèficit fiscal català.

Barcelona.El càlcul de les balances fiscals oficials que havia de fer l'Estat amenaçava de convertir-se en un nou element de confusió en el debat sobre el futur nacional de Catalunya. Davant la insistència dels grups parlamentaris catalans perquè Rajoy complís i presentés les balances fiscals que es va comprometre a fer públiques el desembre del 2013, el ministre d'Hisenda sorprenia ahir durant la convenció dels populars a Catalunya en anunciar la fi de les balances concebudes com el càlcul dels fluxos fiscals entre territoris. El govern espanyol crearà un nou mètode de càlcul que "superarà" els sistemes utilitzats fins ara -el mètode de flux monetari i el de càrrega del benefici-, que són els que fan servir també els països que, com Alemanya i el Canadà, publiquen periòdicament les balances entre territoris. Amb aquests dos mètodes que ara el govern espanyol vol deixar enrere, el dèficit fiscal català respecte d'Espanya se situa entre els 11.000 i els 16.000 milions d'euros anuals, segons l'últim càlcul fet per la Generalitat en l'exercici del 2010.

Així, el nou sistema busca directament substituir les balances fiscals per donar a conèixer el que Montoro va batejar com els "comptes públics regionalitzats". Es tracta d'una operació per deixar enrere el plantejament de fluxos territorials per passar a calcular la diferència de finançament dels serveis públics per habitant a escala espanyola amb l'objectiu d'homogeneïtzar-ne el cost. El nou mètode dóna resposta a un clàssic dels ideòlegs de la dreta espanyola, que nega d'arrel la validesa de les balances entre territoris des de l'òptica que els impostos no els paguen els territoris sinó els individus. Es tracta, així, de comparar el cost dels serveis per habitant en funció d'on viuen per deixar de contraposar l'esforç fiscal dels territoris. "Per això existeixen els governs, i no per obrir greuges comparatius, no per mostrar xifres que no s'entenen", va asseverar.

El dia 31 de gener els experts -"els més qualificats", com va assegurar el ministre, sense concretar-los- presentaran el nou sistema de càlcul per poder fer públics els "comptes públics regionalitzats" al mes de març. Montoro vol evitar que les balances fiscals siguin utilitzades pel sobiranisme per seguir carregant-se de raons, especialment en un moment en què la Generalitat ha de recórrer al crèdit a l'Estat malgrat el desequilibri fiscal que el conjunt del catalanisme polític denuncia que no és sostenible. "Les balances mai poden ser motiu de divorci ni econòmic i encara menys polític", va advertir el ministre d'Hisenda, que considera que les balances tal com s'han concebut fins ara porten a "conclusions errònies". La seva recepta: mètode fet a mida i ocultació dels fluxos territorials.

Mas-Colell, "decebut"

La reacció de la Generalitat no va trigar a arribar. El conseller Andreu Mas-Colell va dir que sentia "decebut" amb l'anunci que el govern espanyol no preveu publicar aquest any les balances fiscals reals de l'Estat amb Catalunya. Mas-Colell va exigir que el ministeri doni a conèixer la informació necessària perquè la comunitat acadèmica pugui fer els seus càlculs sobre les balances: "Són unes dades que fa gairebé un any que reclamem. Les dades són poder, i volem transparència en les dades", va afirmar.

stats