Efímers Tema del dia 30/05/2012

Les ONG i les fundacions tampoc paguen IBI

Els immobles de l'Església no són els únics que no paguen l'IBI. La llei també recull que ONGs i entitats no paguin un impost que representa una important font d'ingressos per als ajuntaments.

Lara Bonilla
2 min

BARCELONA.L'Església catòlica no és l'única entitat exempta de pagar l'impost de béns immobles (IBI). Nombroses entitats, des de la Creu Roja fins a les federacions esportives passant per l'Hotel Ritz, tampoc paguen aquest tribut.

Què és l'IBI?És una de les principals fonts d'ingressos municipals

L'impost de béns immobles (IBI) és un tribut directe que grava anualment el valor dels edificis urbans o rústics i que paguen els propietaris o usufructuaris. El valor de l'IBI a cada municipi el fixa el consistori. L'any 2009 va suposar més del 57% dels impostos directes o indirectes recaptats pels ajuntaments. L'IBI està regulat per la llei d'hisendes locals, que es va refundar el 2004 i que fixa quins impostos poden cobrar els ajuntaments. "És un impost obligatori que cobren els ajuntaments però que regula l'Estat", explica l'economista Valentí Pich.

Les ONG paguen l'IBI?La llei estableix nombroses excepcions per a entitats

La llei fixa algunes exempcions. Les entitats sense ànim de lucre no han de pagar l'IBI per aquells edificis que tinguin un ús destinat a la seva funció pròpia. Pich posa el següent exemple: "Una associació de veïns que té un local per fer la seva gestió diària no paga l'IBI, però si el lloga o hi té un bar, sí". També estan excloses d'aquest tribut la Creu Roja, les ONG o les fundacions. A la llei d'hisendes locals s'hi han de sumar les exempcions que recull la llei sobre el mecenatge, del 2002. Això inclou un gran ventall d'organitzacions, com les federacions esportives, el Comitè Olímpic Espanyol, les associacions d'utilitat pública o les delegacions de fundacions estrangeres.

Els monuments paguen?L'Hotel Ritz i el Museu del Prado no paguen aquest tribut

La llei d'hisendes locals també recull que els immobles declarats monuments d'interès, els castells, els jardins d'interès cultural, els edificis que siguin Patrimoni Històric i les zones arqueològiques tampoc paguin. Així, es dóna el cas que l'Hotel Ritz de Madrid no paga l'IBI perquè està en un edifici històric, i passa el mateix amb el Museu del Prado. La llei també n'eximeix els edificis que són propietat de l'Estat, de les comunitats autònomes o de les entitats locals dedicades a la seguretat, als serveis penitenciaris i a la defensa nacional.

L'Església té privilegis?Un tractat internacional de fa més de trenta anys

Els immobles de l'Església no paguen l'IBI en funció del Concordat del 1979 entre l'Estat i el Vaticà. N'estan exempts els temples destinats al culte, les capelles, els edificis d'activitat pastoral, les residències de capellans, els seminaris, els locals dedicats a oficines o els convents. "La discussió, però, és determinar què es considera culte i què no", diu Pich. Els locals amb fins comercials sí que paguen l'IBI. "L'origen d'aquest acord és del 1979, però José Luis Rodríguez Zapatero el va renovar", recorda Pich".

stats