Dossier 22/07/2012

Què explica que Catalunya sigui una potència esportiva

2 min

Fernando Carreño: "En esports d'equip, Catalunya guanya de llarg"

Catalunya és una potència esportiva i històricament ha sigut la locomotora de l'esport espanyol. No ha sigut fins als últims 20 anys que ha començat a haver-hi menys diferències. En esports individuals està més equilibrat actualment, però en esports d'equip Catalunya segueix guanyant de llarg, ja que l'hoquei, el waterpolo, la sincronitzada són esports típicament catalans. Ja als anys 30 la pràctica esportiva a Catalunya era enorme. Això ha donat lloc a una cultura esportiva que amb el temps es manté.

Joan Manel Surroca: "Si les beques als esportistes minven, aviat en notarem les conseqüències"

Tot i que el percentatge del 30% de catalans en les delegacions espanyoles es manté en el temps, continuem tenint un dèficit important en els esports de segon nivell com l'esgrima, la gimnàstica rítmica, el judo o el rem, en què fa tres Jocs que no classifiquem esportistes. Tot i que amb la resta estem molt bé. Tenim un teixit de clubs molt arrelat i amb tradició esportiva que saben el que fan, però també és gràcies a les beques del Govern, que si minven, aviat en notarem les conseqüències.

Núria Puig: "Base+inversió=èxit"

Ho som per la tradició històrica de la societat civil catalana, acostumada a crear clubs i autogestionar-se. La base esportiva catalana àmplia és una part de l'explicació, però l'altra és l'aposta econòmica important que van fer les institucions abans dels Jocs del 1992 per convertir-nos en una fàbrica d'esportistes d'alt nivell. Es va crear un centre de finançament coordinat (beques ADO), amb un Centre d'Alt Rendiment amb tècnics preparats. L'èxit és la suma de les dues coses, ja que en altres llocs d'Espanya els falla la base i el resultat és diferent.

stats