Dossier 07/04/2013

Rajoy recula i endurirà els requisits per donar papers

Joan Faus
2 min
Cada cop hi ha més agències immobiliàries a Espanya per a ciutadans russos.

Madrid.S'evapora la polèmica proposta d'atorgar el permís de residència als estrangers que adquireixin un habitatge a Espanya per un import superior als 160.000 euros. Quatre mesos després d'anunciar-la, el govern espanyol té previst fer marxa enrere: la finalitat de la iniciativa no variaria (atreure inversors estrangers, especialment russos i xinesos), però els requisits per accedir-hi serien molt més restrictius dels que va donar a conèixer al novembre el secretari d'estat de Comerç, Jaime García-Legaz.

"La xifra de 160.000 euros era orientativa. Probablement els llindars s'apujaran", explica a l'ARA un portaveu de Comerç, que admet que el projecte està molt aturat i que no es preveu "res imminent". A més, a banda d'incrementar l'import mínim del valor de l'habitatge, també s'introduirien altres condicions econòmiques per poder optar als papers de residència a Espanya. En aquest sentit, l'executiu de Mariano Rajoy té previst seguir l'exemple d'altres països, segons afegeix el mateix portaveu del ministeri d'Economia, que evita donar detalls concrets.

Per exemple, Portugal atorga, des de l'octubre, visats de residència als ciutadans no europeus que compleixin algun d'aquests tres supòsits: comprar un habitatge de més de 500.000 euros (una xifra molt més alta que la primera proposta espanyola), transferir al país un capital de més d'un milió d'euros o crear un mínim de 30 llocs de treball. Per la seva banda, França també té un règim especial per als immigrants que facin "contribucions econòmiques excepcionals": donar feina a més de 50 persones o fer una inversió al país de 10 milions.

Malestar amb García-Legaz

Quan García-Legaz va anunciar la proposta al novembre, de manera inesperada en un esmorzar informatiu, la va donar pràcticament per tancada i va dir que estaria en vigor al cap d'"algunes setmanes". Però la realitat és que no estava ni de bon tros definida, segons revelen fonts del govern. "Hi havia moltes opcions sobre la taula i va semblar que només n'hi havia una. És un projecte molt més ampli que per donar papers. És per atreure talent i inversions", expliquen.

Actualment, l'afer està sent estudiat en un grup de treball dels ministeris d'Economia, Hisenda, Ocupació i Interior, que dirigeix l'oficina econòmica de la Moncloa. És a dir, ja no està en mans de García-Legaz, sinó de l'entorn de Rajoy. L'objectiu, en qualsevol cas, es manté: hi ha uns 700.000 pisos acabats que estan buits a Espanya i cal eliminar possibles obstacles per vendre'ls a inversors estrangers interessats en el sud d'Europa.

stats