Efímers Tema del dia 22/08/2014

El Regne Unit intenta identificar el terrorista britànic

Londres retira 23 passaports de sospitosos d’unir-se a la jihad

Daniel Postico
3 min

LondresLa cerca del suposat jihadista anglès que va executar James Foley a l’Iraq s’ha convertit en una obsessió al Regne Unit. Els serveis secrets britànics col·laboren amb l’FBI per identificar el botxí. Es tractaria d’un home que es fa dir John i provindria de Londres. Almenys l’accent que tenia l’encaputxat que va parlar davant de la càmera abans de tallar-li el cap al periodista nord-americà era el dels habitants de la capital britànica. Es creu també que és el líder d’un grup de milicians britànics que s’encarreguen de retenir els ostatges estrangers a la ciutat siriana de Raqqa, una de les fortaleses dels rebels de l’Estat Islàmic (EI).

“Encara no hem identificat l’individu del vídeo però sembla que és un ciutadà britànic, i això es profundament impactant”, va afegir un Cameron trasbalsat pel “brutal i barbàric assassinat sense justificació”. La preocupació per aquest assassinat es demostra amb el fet que el dirigent va interrompre les seves vacances estivals dimecres per liderar una reunió d’emergència a Londres.

Didier François, periodista de 53 anys que també va ser capturat per l’EI, va apuntar alguna pista. En declaracions a la ràdio Europe 1, va afirmar que “creia saber qui és” el botxí tot i que no es va atrevir a dir que l’havia reconegut. François va ser retingut durant nou mesos juntament amb Foley i Steven Sotloff, l’altre periodista americà que l’EI amenaça de convertir en la següent víctima.

François, que va destacar “el fort caràcter” de Foley i la seva “solidesa” durant el temps que va coincidir amb ell, va assegurar que “el tipus que el va matar és el mateix que el va capturar”. També va explicar que Foley va ser sotmès a tortures extres després que els seus segrestadors descobrissin que tenia un germà membre de les forces aèries americanes.

El cap de les negociacions

Un altre ostatge que va passar un any segrestat a Raqqa va explicar al diari The Guardian que John era el líder d’un grup de tres extremistes britànics coneguts com “els Beatles”. Segons el seu relat, el tal John és un home “molt assertiu” i encarregat de les negociacions amb les famílies dels ostatges, i, com a tal, havia parlat amb molts pares i esposes de les seves preses.

Per la seva banda, en una entrevista a Radio 4 de la BBC, l’exdirector de l’agència antiterrorista britànica, MI-6, Richard Barrett, va admetre que “és possible” seguir la pista de l’assassí però que trobarien “problemes molt seriosos” per portar-lo davant la justícia.

Però Cameron es va mostrar inflexible per perseguir tots els “Johns”. Es calcula que hi ha uns 500 ciutadans britànics lluitant a Síria i l’Iraq a les files de l’EI. A més, els serveis secrets en tenen controlats uns 250 més que han tornat de lluitar. “Sabem que molts ciutadans britànics es van unir a l’extremisme i la violència a l’Iraq i Síria”, va expressar amb un gest de preocupació Cameron en una entrevista després de la reunió d’emergència.

Durant el 2014 el govern ha retirat el passaport a 23 britànics per impedir que viatgessin a lluitar amb els jihadistes, una mesura a la qual Cameron va donar suport.

Cameron també va dir que continuarien col·laborant amb el nou govern iraquià i armant els kurds, però va reiterar que el Regne Unit no s’involucrarà en una altra guerra ni desplegarà tropes sobre el terreny.

De fet, va dir que “la batalla contra l’extremisme islàmic” es lliura en països com Somàlia, l’Iraq i Síria, però també a dins del Regne Unit perquè “el que passa allà acaba afectant aquí”. Sense anar més lluny, fa dues setmanes als carrers de Sheffield, una ciutat al nord d’Anglaterra, es van produir enfrontaments entre ciutadans kurds i musulmans que es manifestaven pels abusos jueus.

Hi ha també la lluita a les xarxes socials, un canal fàcil de captació de joves per afegir-se a la jihad i de propaganda extremista, com el vídeo de la decapitació de Foley. A Londres encara cou la imatge d’Abdel Bary, un famós i ric raper britànic que lluita a Síria i que ha publicat una foto a Twitter amb el cap d’un enemic que ell mateix havia tallat.

stats