Efímers Tema del dia 12/06/2012

Rubalcaba dóna per fet que encara vindran més retallades

El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, veu a venir més retallades socials a causa del rescat bancari que Mariano Rajoy i el PP celebren. Ahir va compartir inquietuds amb els socialistes alemanys.

Isaac Lluch
2 min
Alfredo Pérez Rubalcaba  amb el president de l'SPD, Sigmar Gabriel, a Berlín.

BERLÍN.Feia tot just una hora que era a Berlín i ja va avisar que s'apropava tempesta. El paraigua del rescat de la UE és un mal aixopluc, va venir a dir el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba. Almenys "no és la història d'èxit que diu el govern espanyol". Al contrari. "Arriben de Brussel·les inquietants rumors que toparem frontalment contra ajustaments addicionals a una economia que ho passa malament, entre altres coses, per una política excessiva de retallades", va advertir. Això demostraria que la idea que hi haurà "un rescat sense condicionants macroeconòmics" no és versemblant. "Hem de veure la lletra petita" de la línia de crèdit demanada a Rajoy per sostenir la banca.

"No penso gastar ni un minut en polèmiques sobre nominalitzacions. Cada minut que passa queda més clar que l'intent del govern de no parlar de rescat no cola", va precisar Rubalcaba, que no es va estranyar que de bon matí el ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, confirmés que una troica de supervisors controlaria la reestructuració de la banca espanyola. "Em preocupen més els rumors de Brussel·les que parlen d'IVA, pensions i retallades socials. Compte. Si ens diuen que aquest rescat exigeix més ajustaments, la meva resposta és que no", va indicar Rubalcaba.

El líder del PSOE va buscar el suport dels seus companys socialdemòcrates alemanys de l'SPD perquè el rescat "arribi als ciutadans". Abans d'entrevistar-se a la tarda amb el president d'aquest partit, Sigmar Gabriel, Rubalcaba ja havia deixat anar que "sembla que la roda de premsa de Rajoy no ha convençut Berlín". "És veritat que es va trobar una situació econòmica dolenta, però ara és molt pitjor. I és cert que es va trobar un sistema financer amb dificultats, però ara està rescatat. L'últim mes de Bankia ha estat mortal", va etzibar.

Després de la seva reunió amb Gabriel, Rubalcaba va esquivar l'autocrítica pels anys de govern socialista i tot just va concedir que el PSOE no posarà "cap límit previ" a la comissió parlamentària d'investigació per depurar responsabilitats al sistema financer. "Els ciutadans exigeixen, i hi tenen dret, una resposta, que és molt complexa", va admetre. I no va trigar gaire a tirar pilotes fora: "Si fa un any haguéssim començat a parlar de creixement a la UE potser el nostre sistema financer no estaria així".

Rubalcaba va rebre tot el suport de l'SPD. Els dos partits van defensar "en plena coincidència" -va destacar Gabriel- una taxa a les transaccions financeres per finançar programes de creixement destinats sobretot a posar remei a l'atur juvenil.

El socialista alemany va aprofitar per pressionar la cancellera Angela Merkel. "El govern alemany ha d'aixecar el bloqueig a la implantació de la taxa financera i deixar de protegir els mercats i els especuladors. Si no, no donarem suport al pacte fiscal europeu". Per aprovar el seu pla d'austeritat, Merkel necessita els vots de dos terços de les càmeres, és a dir, de l'SPD i Els Verds. El tema dels eurobons, en canvi, defensat per Merkel i l'SPD, no va ser ahir sobre la taula de Gabriel i Rubalcaba.

stats