CRISI, L'EUROPA DE L'AUSTERITAT
Efímers Tema del dia 10/10/2012

La visita de Merkel inflama Atenes

El primer ministre grec, Andonis Samaràs, va rebre ahir la cancellera alemanya, Angela Merkel, amb catifa vermella. La visita trenca l'aïllament d'Atenes però al preu de tornar a inflamar el carrer.

Cristina Mas
3 min
A DINTRE I A FORA  Mentre Andonis Samaràs rebia Angela Merkel, la policia grega s'enfrontava als manifestants que protestaven contra  la cancellera.

BARCELONA.El govern del primer ministre grec, Andonis Samaràs, està contra les cordes. I ahir va rebre un cop de mà de la cancellera alemanya, Angela Merkel, que amb una visita sorpresa de cinc hores va avalar la seva gestió, ni que fos al preu de provocar l'enèsim incendi als carrers d'Atenes. "No vinc a donar lliçons, i sóc conscient que les reformes són difícils d'aplicar", va dir la cancellera. "Grècia ha fet una gran part del camí, però encara queda feina", va dir Merkel. La cancellera no va donar cap nou compromís als grecs: ni l'esperada garantia que el pròxim tram del rescat arribarà aviat ni la possibilitat de guanyar temps per suavitzar l'impacte de l'austeritat. Però la cancellera va esvair els dubtes sobre si Berlín vol que Grècia continuï dins l'euro. "La visita de Merkel -va proclamar Samaràs- significa trencar el nostre aïllament a Europa".

Tot un cop d'efecte per al primer ministre grec, cap d'un govern que trontolla, en un país ofegat per l'austeritat. Dues setmanes després d'haver afrontat una vaga general massiva, en les pròximes setmanes ha de fer aprovar al Parlament un nou paquet de retallades d'11.500 milions d'euros. A més, la reunió de l'Eurogrup de dilluns va fixar un ultimàtum: a la cimera europea del dia 18 Atenes ha d'haver posat les mesures sobre la taula si vol rebre el pròxim tram de crèdits, de 31.000 milions d'euros.

Inestabilitat política

"Els tres partits del govern ni tan sols poden assegurar que els seus diputats votin a favor de les mesures", explicava ahir a l'ARA Valia Aranitou, professora de ciència política de la Universitat d'Atenes. I si el desprestigi dels polítics grecs no fos prou, els escàndols de corrupció estan a l'ordre del dia: l'actual ministre d'Economia i els seus dos predecessors hauran de testificar davant d'una comissió parlamentària per la sospitosa desaparició d'una llista amb 2.000 noms de grecs amb fortunes en bancs suïssos que havia de servir per combatre el frau fiscal.

"Potser l'ajuda de Merkel li servirà a Samaràs a Europa, però aquí simplement no serveix de res, perquè tothom està contra les mesures d'austeritat. La crisi és molt profunda i està rebentant les classes mitjanes", afegeix la politòloga grega. Els comerciants -que ja es van sumar a la vaga general per primer cop- han anunciat una gran mobilització a Atenes coincidint amb la cimera europea.

Al carrer la visita de Merkel es va viure com una provocació. En una ciutat presa per 7.000 agents de la policia, els sindicats van convocar una aturada de tres hores i van tornar a omplir la plaça Sintagma, on es van viure les escenes ja habituals de xocs amb la policia i gasos lacrimògens. Alexis Tsipras, el líder de l'opositora Syriza -la coalició de l'esquerra alternativa que va quedar en segon lloc a les eleccions del juny- va dir que la visita de Merkel era un gest simbòlic de suport "a un govern que està a les portes del col·lapse".

En l'àmbit intern alemany, Merkel afronta les crítiques del Partit Socialdemòcrata per la seva gestió de la crisi grega, un any abans de les eleccions federals, però és difícil fer una lectura electoralista de la seva fugaç visita a Atenes. Ho recordava ahir el setmanari Der Spiegel : "Els membres del seu propi govern, per no parlar de l'electorat alemany, preferirien que continués fent el paper de cancellera de ferro , reiterant les seves demandes d'austeritat i reformes. Els alemanys senzillament no volen ni sentir a parlar d'enviar més diners a Atenes".

stats