Efímers Tema del dia 12/11/2012

Treballadors per compte propi: sobirania fiscal i de tot tipus

*Reportatge elaborat pels autors del blog 'El pati descobert'

El Pati Descobert*
2 min
Dades sobre els autònoms com a col·lectiu davant d'unes eleccions

La situació econòmica actual ha perjudicat amb força els autònoms. Si fa quatre anys a Catalunya n'hi havia gairebé 600.000 de registrats, a hores d'ara la xifra ronda els 530.000. La pujada recent de l'IVA del mes de setembre afegeix encara més pressió al col·lectiu, ja molt tocat per la crisi de demanda que pateix l'economia o pel difícil accés al crèdit. Abans que la crisi esclatés es considerava els autònoms, en tant que petits emprenedors, com un col·lectiu que se situava majoritàriament a la dreta de l'eix ideològic. Tot i això, l'actual situació trastoca amb força els patrons tradicionals. A més, la forta pressió de les mesures d'austeritat aplicades pels governs de l'Estat i la Generalitat podria canviar la tendència i situar-los en posicions favorables a partits d'esquerres.

D'una banda, les enquestes mostren que, malgrat la contracció econòmica i les mesures del Govern, els autònoms continuen donant suport a CiU per sobre de la mitjana global de la població (al voltant d'uns 6,5 punts percentuals). També és destacable que hi ha menys autònoms indecisos, fruit probablement d'una situació que els passa factura d'una manera notòria i d'una realitat que volen canviar. Paradoxalment, l'abstenció declarada és un xic més elevada i podria indicar també certa desmobilització. En època de crisi, les ganes de canviar les coses, però també l'apatia i el passotisme, creixen a parts iguals. Les dades també reflecteixen un suport inferior dels autònoms al PP i una simpatia més gran cap a ERC i SI.

Un 56% per a la sobirania fiscal

Els autònoms es decanten també cap a tesis més favorables al sobiranisme, segons les dades del CEO. Si ens fixem en el suport del col·lectiu a la proposta de sobirania fiscal, veiem que el 56% dels autònoms s'hi mostren totalment a favor, una xifra 5 punts percentuals per sobre de la mitjana. Les dades mostren que els autònoms no són especialment contraris a un pacte, que valoren d'una manera molt positiva.

De fet, anant més enllà, si ens fixem en les dades de suport a la independència en un eventual referèndum, les respostes reflecteixen clarament una pulsió sobiranista més marcada: mentre que el suport a la secessió en les últimes enquestes del CEO se situa entorn al 46%, en el cas dels autònoms augmenta fins al 50%. Ens trobem, doncs, amb un col·lectiu fragmentat i divers, molt castigat per la crisi, però amb un component que els uneix: volen més sobirania. Fiscal i de tot tipus.

stats