Efímers Tema del dia 29/04/2012

La carmanyola substitueix el restaurant de menú

Les famílies eviten la residència per a l'avi i la llar d'infants

Auri Garcia Morera
2 min
Una parella dinant en un restaurant del centre de Barcelona. Els restauradors han notat un descens de clientela.

BARCELONA

Restauració i conciliació familiar

La crisi també trastoca rutines quotidianes com anar a dinar a un restaurant de menú, que està donant pas a la carmanyola i els plats preparats. Gaietà Farràs, president de la Federació de Restauració de Catalunya, explica que aquests restaurants més modestos han estat els últims afectats: "El sector fa quatre anys que pateix la crisi, però hi ha diversos nivells d'establiments, i al principi hi havia nivells que recollien clientela del nivell superior". Farràs afegeix que va ser aproximadament fa un any quan la crisi va arribar al punt més crític: "Ara es nota, i força".

A banda dels treballadors que s'han quedat a l'atur i dels que s'han hagut d'estrènyer el cinturó, Farràs destaca que molts han deixat de rebre tiquets restaurant de la seva empresa: "Aquest any 2012 s'ha notat especialment perquè la Generalitat també els ha eliminat i eren milers els treballadors públics que els utilitzaven per dinar en restaurants". Segons Farràs, ara els dinars a fora tendeixen a limitar-se a un o dos dies a la setmana i, com a alternativa, "la gent es porta més la carmanyola o se'n va a comprar a un establiment de menjars preparats".

Menys ingressos en residències

Un altre aspecte de la vida domèstica que s'ha vist afectat per la crisi és l'ingrés dels avis en residències, que cada vegada s'endarrereix més en el temps. "En l'ocupació de places privades, es nota molt", sentencia Cinta Pascual, presidenta de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), la principal entitat de residències de Catalunya. "Abans la gent potser ingressava en una plaça privada fins que tingués la plaça pública, però ara es queden a casa", detalla Pascual. La prestació per a cuidadors familiars de la llei de la dependència també ha contribuït a reduir els ingressos. Pascual ressalta que les famílies sumen aquest nou ingrés a la pensió del jubilat, que en cas d'ingressar en una plaça pública de residència deixaria de cobrar-la. Sobre com s'espavila la gent, diu, hi ha de tot: "Hi ha famílies que cuiden la persona gran, d'altres que treballen i contracten un cuidador en l'economia submergida, i d'altres que cuiden el seu familiar com poden".

El mateix passa amb els nens i les llars d'infants, que des de l'inici de la crisi han patit una reducció de l'ocupació d'entre el 30% i el 40%. Ho diu Mercè Veà, presidenta de l'Associació Catalana de Llars d'Infants, que explica que ara les famílies "ho enfoquen d'una altra manera". Veà detalla que "molts pares pensen que és millor que el primer any el seu fill es quedi amb els avis, i després ja ho allarguen fins que comença a anar a l'escola". I quan el pare o la mare estan a l'atur, "pensen que se'l poden quedar a casa i guardar els diners". A banda de la reducció de l'ocupació, també s'ha notat una disminució del percentatge de nens que es queden a dinar i de la contractació de cangurs.

stats