Dossier 08/07/2012

El món casteller, pendent del nou format de concurs

Els castells estan de moda i, a més, enguany, estrenen un nou format de concurs. En l'arrencada de la temporada, les xifres han estat molt bones, i les expectatives per al concurs són molt altes.

Efren Garcia
3 min

BARCELONALa Colla Joves Xiquets de Valls es va convertir, per Sant Joan, en la primera formació a descarregar castells de nou pisos durant 25 anys consecutius. El cap de setmana passat, els Minyons de Terrassa van complir 19 anys del primer gamma extra aconseguit al segle XX. Els Castellers de Vilafranca van estrenar a la Pobla de Segur la 51a plaça on es descarreguen castells de nou, la tercera consecutiva a banda del seu recent viatge a Nova York.

Que els castells estan de moda no hi ha ningú que ho discuteixi però, a més, les colles trenquen setmana rere setmana els rècords més increïbles. La temporada tradicional comença per Sant Joan i acaba per Santa Úrsula, diu l'adagi vallenc, però la realitat és que ja costa recordar del tot els 18 castells de nou pisos que s'han alçat des de principi d'any. Tot just comença el tram fort del curs i les xifres ja esgarrifen fins i tot els més veterans.

Els castells obren per vacances

L'activitat castellera està estretament lligada a les festes populars i tradicionals, que, a Catalunya, van sempre acompanyades del sol i el clima estival. Les festes majors apleguen torres humanes arreu del país, però l'activitat s'intensifica especialment al Camp de Tarragona, el bressol casteller. La Riera de Gaià, la Bisbal del Penedès, Sant Magí a Tarragona, el Catllar o l'Arboç del Penedès formen una de les rutes amb més tradició del món casteller.

La parada inqüestionable la trobem a finals d'agost, en una de les jornades més importants del calendari, la diada de Sant Fèlix, que s'emmarca en la incomparable festa major vilafranquina. Aquesta temporada, el canvi de papers entre la Colla Joves Xiquets de Valls i la Jove tarragonina propiciarà un atractiu afegit a la cita dels gamma extra. Les colles preparen les seves millors construccions i el llistó, aquesta temporada, torna a estar a dalt de tot. L'any passat, a la diada de Sant Fèlix, s'hi van provar fins a set castells de gamma extra, un dels quals el dos de nou sense manilles, la construcció de més valor que ha estat mai coronada.

Aquesta temporada, però, totes les mirades estaran centrades en la gran novetat de l'any. El món casteller estrenarà un nou format de concurs biennal que tindrà lloc el primer cap de setmana d'octubre. Segons diu la tradició, a més, els anys parells ofereixen sempre sorpreses de gran nivell, i això fa que les expectatives per a aquest concurs siguin molt altes.

Més colles, en dos dies

En tornar de vacances, les colles tindran poc més de trenta dies per preparar l'única jornada que compta amb reglament, puntuacions, guanyadors i perdedors. El concurs de castells de Tarragona acollirà enguany trenta de les seixanta-cinc formacions que hi ha. L'experiència del ConcurSet de Torredembarra, un certamen que se celebra tots els anys senars, fa pensar que a banda de la lluita per l'esglaó més alt del podi, la Tàrraco Arena viurà un espectacle de fair play i companyonia com mai s'ha vist fins ara.

Tocant de peus a terra, les colles petites i mitjanes tornaran a ser protagonistes i per poc que els ho permetin faran sonar un altre cop més d'una campanada. La primera meitat del cicle s'ha culminat superant en més d'una quarantena els castells superiors al dos de set que s'han fet. Les colles que treien el cap per la gamma de vuit a finals de temporada ara ja fa mesos que alcen els bàsics i preparen sorpreses. Només queden cinc mesos per a jornades crucials com Santa Úrsula, Sant Narcís i Tots Sants, les cartes estan sobre la taula però la feina encara està tota per fer.

stats