Dossier 14/10/2012

La crisi dispara l'ús dels menjadors Socials a València

Salvador Almenar
2 min

VALÈNCIALa Casa Caridad és una de les institucions de beneficència més conegudes del País Valencià. El menjador social que té a València és el seu servei més utilitzat. La gran afluència de gent al menjador és un bon indicador de la incidència de la crisi en la societat, i les llargues cues són el reflex que els nivells de pobresa han augmentat en els últims anys. Preguntada per si les retallades de les partides públiques destinades a ajudes socials poden haver incrementat el nombre d'usuaris d'aquest tipus de serveis, la directora gerent de la Casa Caridad, Guadalupe Ferrer, prefereix culpar-ne la situació econòmica actual. "La raó principal crec que és la crisi. Però, sigui pel que sigui, sí que hem notat que ara ve molta més gent demanant-nos una ajuda econòmica que nosaltres no podem proporcionar", assenyala.

En aquest menjador cada dia moltes persones esperen, des d'hores abans que obri, la seva ració. En silenci, cada persona que espera a la cua té una història. La majoria estan protagonitzades per persones en situació d'exclusió social i immigrants irregulars, però cada vegada són més els aturats de llarga durada que fan aquesta mateixa cua per poder alimentar-se gràcies a la caritat. Fonts de la institució expliquen que des del 2008 -any en què va començar la crisi- el perfil de l'usuari ha canviat molt, i és el col·lectiu de valencians el que ha augmentat més. La mostra és que l'any passat els usuaris de nacionalitat espanyola del menjador sumaven el 31% del total.

Les xifres facilitades per la Casa Caridad són colpidores. Només fins a l'agost es van repartir 96.719 menjars -una xifra que suposa, aproximadament, 36.000 racions més que en tot el 2008-, mentre que el total d'atencions del menjador social el 2011 va ser de 316.438, gairebé el doble dels dinars i sopars repartits l'any de l'inici de la crisi. Des de la institució assenyalen que el canvi gradual del perfil de l'usuari els ha obligat, per exemple, a habilitar al menjador un espai específic per a les famílies amb menors, un col·lectiu que abans mai havien atès de manera habitual i que ara se situa al voltant de les 80 famílies mensuals.

Les dades revelen també que el 56% dels usuaris de l'any passat eren menors de 40 anys, mentre que el 41% tenien una edat compresa entre els 41 i els 65 anys. Aquest espectre d'edat ha patit un increment de tres punts respecte de l'any 2010, que a la Casa Caridad expliquen per la dificultat d'aquest col·lectiu per reincorporar-se al mercat laboral després d'un acomiadament.

stats