Efímers Tema del dia 14/07/2012

El món de la cultura, en peu de guerra per la pujada de l'IVA del 18% al 21%

1 min

Camilo Tarrazón, empresari de cinema: "ESTAN MATANT LA INDÚSTRIA"

El president del gremi que agrupa els exhibidors i distribuïdors de cinema de Catalunya afirma que pujar l'IVA al 21% suposa "matar la indústria cultural, perquè talla l'accés al mercat" i assegura que no tindrà un efecte recaptatori "sinó al contrari". "Si la cultura ha de ser el motor de la recuperació, han tret la gasolina del motor", advertia. Tarrazón assegura que la pujada "trenca tots els referents europeus, on l'IVA dels productes culturals és reduït".

Alberto Guijarro, assoc. sales de concerts : "TANCARAN LES SALES PRIVADES"

"No sé com ens en sortirem", afirma Alberto Guijarro, president de l'associació de les sales de concerts catalanes. Daniel Martínez, president dels empresaris de teatre catalans i estatals, va declarar "l'absoluta indignació" per una decisió que suposarà "una disminució de la producció teatral i el tancament de sales privades". El poc marge de benefici que tenen les sales de concerts i teatre obligarà a repercutir l'IVA a l'usuari (la càrrega impositiva augmenta un 162%).

Ferran Mascarell, conseller de Cultura: "ÉS DESPROPORCIONAT"

La conselleria de Cultura fa costat al sector. Fonts de la conselleria han qualificat la pujada de l'IVA com "una mesura desproporcionada que tocarà de mort el consum cultural i alguns sectors en ells mateixos". A l'espera de la lletra petita de la mesura, des del departament de Mascarell s'ha defensat la importància d'un sector "que aporta molt al país i a l'economia del país" i han començat a parlar amb tots els sectors per mobilitzar-s'hi en contra.

stats