El debat
Especials 03/03/2013

Els polítics hi diuen la seva

Mònica Terribas
6 min

TRAJECTÒRIA I FORMACIÓ

Qui s'ha de poder dedicar a la política? Quina trajectòria i formació se li hauria d'exigir?

QUIM ARRUFAT: "Seria un greu error tecnòcrata si exigíssim als càrrecs electes amb responsabilitats de govern una formació fora d'òrbita per dedicar-se a fer política"

INÉS ARRIMADAS: "Hem d'evitar que hi hagi ciutadans que siguin professionals de la política, perquè quan entres en aquest món existeix el perill de no voler-ne sortir".

MARTA RIBAS: "La gràcia de la política és que sigui accessible a tothom. Per això, cal també una mínima remuneració, perquè, si no, la gent que no té recursos propis o una professió que permeti alliberar-se'n un temps, no hi podria tenir accés".

JOAN MILIÁN: "No cal que tinguis la carrera de ciències polítiques per exercir la política. Mal m'està dir-ho, perquè és la matèria en la qual em vaig llicenciar"

ROCÍO MARTÍNEZ-SAMPERE: "Tothom es pot dedicar a la política si té compromís. Cal plantejar, això sí, el debat de si qualsevol persona és apta per a un determinat càrrec. Hi ha d'haver autoexigència".

PERE ARAGONÈS: "Participar en política és la part essencial de la democràcia. Simplement es necessita la voluntat d'aportar, d'implicar-se políticament. Cal diferenciar-ho de la política professional".

ALBERT BATALLA: "Seria molt recomanable que tothom, en algun moment de la vida, pogués tenir una experiència en política. I per mi és clau tenir vocació de servei i ser bones persones. Crec en la bondat de la gent que fa política".

RENDICIÓ DE COMPTES

Com han de retre comptes els polítics i els partits davant de la ciutadania? Quines eines tenen per fer-ho?

Q.A.: "No és casual que es fiscalitzi tant la política amb l'eclosió de les noves tecnologies. Els últims anys s'havia delegat tot sense actitud crítica. I sobre aquest terreny, sense mecanismes per retre comptes, es construeix la desconfiança. El nostre mecanisme passa per les assemblees obertes".

I.A.: "Tenim molts elements per retre comptes davant la ciutadania. Les xarxes socials permeten amplificar les intervencions parlamentàries i la nostra feina com a diputats. Si combinem totes les eines, la societat pot tenir més informació".

M.R.: "Hi ha massa política de 140 caràcters, i es fa difícil aprofundir. Fem l'esforç d'explicar a la ciutadania des de la proximitat la nostra acció al Parlament. Però costa que la ciutadania vulgui fer atenció. Cal crear oficines parlamentàries i apropar les institucions a la gent".

J.M.: "Hi ha més instruments que mai per arribar a la ciutadania, però és el moment en què la ciutadania està més lluny de la política. La crisi econòmica està relacionada amb el descrèdit de la política".

R.M.-S.: "Amb els blogs i les xarxes socials és fàcil seguir la feina d'un diputat. Ens hem de preguntar si retre comptes implica una bona percepció dels polítics".

P.A.: "La pregunta que es fa la Rocío té una resposta clara: no. Sembla que la ciutadania es defineix més per oposició que no pas per simpatia a una determinada causa".

A.B.: "Les xarxes socials ens estan fent canviar el sistema de lideratges. Ja no hi ha només el lideratge institucional, sinó que afloren referents. Estem en un món que corre molt de pressa, i tot el que passa de 140 caràcters ja no és escoltat. És molt difícil aprofundir així. Trepitgem el territori per retre comptes de la nostra tasca. Sovint, la veritable feina parlamentària és al territori".

RETRIBUCIONS I INCOMPATIBILITATS

Com s'han d'organitzar els partits? S'haurien de limitar els mandats? Com ha de ser la vida professional del polític?

Q.A.: "A la CUP ens limitem la presència al Parlament a una legislatura i als ajuntaments a dos mandats. Tot plegat té a veure amb la cultura política de cada organització. Creiem en la política com a dinàmica col·lectiva, no individual. No la concebem com una professió, sinó com un acte de militància. Tenim limitat el sou a 1.600 euros".

I.A.: "És evident que els mandats s'han de limitar. Al mateix temps, caldria establir una llista de retribucions objectiva per evitar que hi hagi alcaldes que cobrin més que el president del Govern, per exemple. La retribució ha d'anar d'acord amb la responsabilitat que tinguis".

M.R.: "Cal fer compatible la limitació de mandats amb l'experiència necessària que dóna bagatge al propi grup. Règim retributiu suficient, sí, amb límits. Però no ens deixem endur per la demagògia".

J.M.: "La retribució com a diputat és suficient. Per una qüestió d'higiene mental, no està gens malament tenir una feina fora de la política. Has de saber que en aquest món hi ets durant un temps limitat".

R.M.-S.: "La política té sous dignes, però hem de revisar els incentius. Haurien d'anar dins del sou fix, per evitar equívocs. Cal tenir en compte que quan entres en política perds capacitat de fer currículum professional a fora. No és tan fàcil el retorn cap al món acadèmic o cap al món privat".

P.A.: "Cal aplicar el sentit comú en les retribucions, i els polítics hem de ser els primers a donar exemple. Però també hem de tenir en compte, referint-nos a això del sou i dels incentius, que a vegades costa trobar determinada gent per ocupar càrrecs perquè hi perden diners respecte al sector privat".

A.B.: "Crec en la limitació de mandats per als càrrecs executius, no tant en els legislatius. En el món municipal sóc partidari de mandats de cinc anys amb límit de dos mandats. Al Parlament, els processos d'aprenentatge solen ser més llargs i, per tant, una legislatura ho veig massa curt. La política no és una professió, és una circumstància vital que es fa durant un temps, però si es vol fer bé, cal dedicació a fons i, per tant, cobertura econòmica".

FUNCIONAMENT

DELS PARTITS

Què cal canviar en el funcionament dels partits? Quins mecanismes de regeneració democràtica interna cal seguir?

Q.A.: "Cada projecte té un model. En un model col·lectiu, plantejar batalles de primàries per liderar partits no té cap sentit. Estarem en contra d'imposar mecanismes als partits que els desviïn del seu projecte. El mal és el clientelisme".

I.A.: "Sóc diputada gràcies al fet que el meu partit va decidir fer primàries internes. La democràcia interna és fonamental, per bé que no hi ha cap llei que obligui els partits a funcionar de manera democràtica. No podem regenerar els partits en un o dos mesos, també s'ha de dir".

M.R.: "No posem tots els partits al mateix sac. Apostem per les primàries per triar els caps de llista. Transparència dels comptes dels partits i de les campanyes. Colideratges que visualitzin la paritat. Alerta amb les llistes obertes, que poden tenir efectes perversos".

J.M.: "La regeneració no és trencar amb tot. Hem de canviar els instruments i els valors".

R.M.-S.: "El debat està entre la regeneració i la degeneració. S'han de fer primàries sempre, de manera que així els partits tindran capacitat de regenerar-se democràticament".

P.A.: "Cal un canvi de cultura, i també un canvi de les normes. La regeneració és una tasca col·lectiva: fixeu-vos que els projectes personalistes acaben fracassant políticament".

A.B.: "No veig un gran inconvenient en les primàries. És molt important territorialitzar al màxim els diputats. Llistes obertes? Per què no".

FINANÇAMENT DELS PARTITS

Com s'han de finançar els partits polítics? ¿S'han de prohibir les donacions privades?

Q.A.: "No a les donacions de persones físiques i jurídiques. El finançament: popular, el dels socis, militants que paguen quota. Les persones o empreses que tenen negocis amb l'administració no han de tenir contacte econòmic amb els partits".

I.A.: "Donacions de persones físiques, sí. Donacions privades, depèn. No totes les empreses tenen mala intenció a l'hora d'aportar".

M.R.: "Prohibició de donacions d'empreses a partits i fundacions. Limitació de donacions individuals. Registre de lobis acompanyat d'agenda pública de diputats. I finançament garantit per als partits."

J.M.: "Cal prohibir les donacions d'empreses privades que treballin per l'administració pública".

R.M.-S.: "No n'hi ha prou amb la transparència. També cal claredat quan els partits fan públics els seus números davant la ciutadania".

P.A.: "No hem d'oblidar que hi ha moltes empreses que fan política".

A.B.: "Ha de poder haver-hi donacions, però públiques i transparents. Registre de lobis. La llei de transparència és urgent".

stats