CONSUM, EFECTES DEL PLA D'AJUSTAMENT
Dossier 28/08/2012

Com esquivar la pujada de l'IVA

La pujada de l'IVA, a partir de dissabte, encarirà la despesa familiar en 470 euros, segons l'OCU, que aconsella comparar preus i avançar compres. Hi ha famílies que ho fan amb el material escolar.

Dani Sánchez Ugart / Sònia Sánchez
5 min
TORNADA A L'ESCOLA AVANÇADA
 Les botigues de l'Abacus han incrementat un 10% les vendes aquest agost. Molts pares han avançat les compres per evitar la pujada.

BARCELONA.A partir de dissabte gairebé tot serà més car. La pujada de l'IVA que va aprovar el govern espanyol al juliol entra en vigor l'1 de setembre i suposarà encarir la despesa familiar una mitjana de 470 euros anuals, segons les estimacions de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). Aquesta patacada a la butxaca dels consumidors, però, es pot aplacar si s'anticipen algunes compres i s'aprofiten les promocions especials d'algunes empreses, que han hagut d'aguditzar l'enginy i estrènyer marges per no perdre els seus clients.

"Cal fer una compra encara més intel·ligent. Comparar preus", destaca el portaveu de l'OCU Enrique García com a consell general. Perquè, si una empresa anuncia que assumeix la pujada, pot ser símptoma que treballa amb marges de benefici més amplis que la competència i ven més car, tot i no aplicar el nou IVA. A banda d'això, aconsella anticipar les compres que es tinguin decidides i que no siguin productes amb data de caducitat, i planificar quines necessitats tindrem. No ens escaparem, alerta, de la pujada en sectors més regulats, com l'aigua, la llum i el telèfon, que pujaran des del primer dia.

Però un altre bon consell és estar atents a les promocions especials que algunes empreses han fet per esquivar la pujada. Algunes de les més afectades, com les sales de cinema, els gimnasos i les perruqueries han llançat campanyes per anticipar les compres. Comprar abonaments de gimnàs per a tot un any o talonaris per tallar-se els cabells o per anar al cine farà que no notem la pujada fins d'aquí un temps.

Tot i així, García alerta que aquestes promocions acostumen a tenir "lletra petita" i cal estar molt atents, perquè no hi hagi cap parany: mirar fins quan es poden consumir els abonaments i comprovar-ne l'estalvi real.

Però hi ha compres que no es poden anticipar, com l'alimentació. Els productes que caduquen i que s'han de comprar al moment tindran una pujada més gradual. És a dir, l'impacte en el cistell de la compra no serà immediat, perquè els establiments treballen amb estocs que ja han comprat i, a més, "és un sector amb molta competència" i una pujada sobtada espantaria els clients, que buscarien alternatives més econòmiques, diu el portaveu de l'OCU.

El vicepresident de la consultoria Martínez Comín, Àlex Martínez Comín, destaca, però, que els marges de les pimes ja són molt ajustats i que, "tard o d'hora", el petit comerç haurà d'apujar preus, tot i que ell aconsella no fer-ho de cop. A l'altre extrem, algunes multinacionals, que tenen més marge, com Zara, Mango i H&M, ja han dit que assumiran l'increment.

La càrrega més alta, a l'escola

La pujada màxima se l'emporta el material escolar, que fins ara comptava amb un IVA superreduït del 4%. Amb l'excepció, això sí, dels llibres de text, i també dels àlbums, partitures, mapes i quaderns de dibuix, tota la resta d'utensilis indispensables per a la tornada a l'escola passaran a estar gravats amb un 21%.

Llibretes, agendes, bolígrafs, entre d'altres, quintuplicaran l'IVA que tenien fins ara. Conscients d'això, moltes famílies han avançat les compres a aquest mes d'agost. "Els pares ho estan comprant tot abans, i les llibreries, que habitualment ja obren tot l'agost per la tornada a l'escola, fan anuncis per convidar els pares a comprar ara", explica el secretari del Gremi de Llibreters de Catalunya, Eduard Garrell.

Així, una de les principals distribuïdores de material escolar, l'Abacus, ha registrat un increment del 10% en els tiquets de compra emesos aquest agost respecte de l'any passat, i ho atribueixen a aquest l'avançament. Amb tot, assenyalen que la major part d'aquesta pujada se l'emportaran les escoles, que no han pogut avançar la compra del material escolar d'ús intern. Segons l'Abacus, els articles de material escolar que patiran més increment de l'IVA representen només un 20% de la bossa de la compra de les famílies en la tornada a l'escola. L'OCU la xifra en 124 euros a partir del setembre, uns 14 euros més per l'augment de l'IVA que l'any passat. Però per a les escoles, aquest material suposa el 60% de les compres que realitzen en arrencar el curs. Però l'anunci de l'augment impositiu va arribar a mitjans de juliol, quan moltes escoles ja estaven tancades, i com que no tornaran a ser operatives fins al setembre, la majoria no han pogut avançar les comandes, de manera que l'augment de l'IVA repercutirà especialment en els pressupostos -ja retallats- dels centres.

Els sectors afectats alerten del perill de reduir més el consum

L'IVA general que fins ara era del 18% passarà a ser del 21% i gravarà aigua, llum, gas i altres articles de la llar o la roba. L'IVA reduït -de la majoria d'aliments i transports, per exemple- passa del 8% al 10%. Però alguns productes i serveis que tenien l'IVA reduït passaran al general i pujaran 13 punts, com gimnàs, estètica i espectacles.

El culte al cos sortirà més car a partir del setembre

Tant els gimnasos i balnearis com les perruqueries, centres d'estètica i tot tipus de tractaments per al cos patiran una pujada de l'IVA del 8% al 21%. Per això molts centres esportius estan oferint ja abonaments de sis mesos o més per als que s'hi vulguin apuntar ara a l'agost i estalviar-se el nou IVA. També les perruqueries i centres d'estètica ofereixen packs de diverses sessions a preu reduït per fidelitzar clients i estalviar-los la pujada.

Les gestores de peatges no assumiran l'increment

El conseller de Territori, Lluís Recoder, va demanar ahir a les concessionàries de peatges que no incrementin l'IVA, que passa d'un 18% a un 21%. Abertis, el principal operador, va descartar assumir la pujada, segons un portaveu. Així, no es podrà evitar pagar més IVA per conduir (la gasolina puja també al 21%), però sí per anar en transport públic: els abonaments com les T-10 comprats abans del setembre valdran fins al febrer.

El món de la cultura busca fórmules per sobreviure

Els empresaris culturals espanyols han advertit que el pas del 8% al 21% d'IVA als espectacles pot suposar pèrdues de fins a 43 milions i de més de 4.000 llocs de treball. Per això molts gestors han posat a la venda abonaments i entrades anticipades, sobretot a festivals musicals com el PopArb, el Primavera Sound, el Sónar i també al Palau de la Música i el Liceu. Cinemes com els Verdi ofereixen abonaments de 10 pel·lícules a 50 euros.

Automoció: un nou cop a un sector en caiguda lliure

Els compradors no han anticipat la compra de vehicles per estalviar-se la pujada de l'IVA, que serà del 18% al 21%. Almenys això es desprèn de les últimes dades de l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils (Anfac), que va xifrar la caiguda de vendes al juliol a Catalunya en un 9,7% respecte a l'any anterior. És un dels segments on més es pot estalviar si es compra abans de dissabte: 650 euros per cotxe segons la patronal.

Supermercats: la pujada més gradual

Els experts coincideixen que els supermercats i la gran distribució seran els que més trigaran a repercutir l'IVA. Això és positiu perquè, en general, els productes alimentaris caduquen, i no es poden avançar gaire compres. Segons l'OCU, que es basa en pujades anteriors, aquests establiments acaben apujant preus, però gradualment. A més, els productes en estoc (els que caduquen més tard), no s'encariran immediatament.

stats