Efímers Tema del dia 31/07/2014

Les forces sobiranistes es reafirmen en la consulta

El PSC critica tant l’immobilisme de Mas com el de Rajoy en el debat del dret a decidir

R.t.
3 min

BarcelonaQuan les formacions sobiranistes van pactar la data i la pregunta de la consulta ja no confiaven en una actitud gaire receptiva del govern espanyol. És per això que, un cop es va constatar -altre cop- que Mariano Rajoy rebutja explícitament que se celebri, aquestes forces van instar Artur Mas a mantenir el rumb cap al 9-N. De fet, el president del Govern va trucar a dirigents de totes les forces per explicar-los la reunió, incloent-hi el líder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, i el coordinador general de CDC, Josep Rull. La pròxima cita per tornar a acordar un nou horitzó pot arribar quan el Tribunal Constitucional (TC) suspengui la llei de consultes o el decret de convocatòria. La reivindicació de fer la consulta igualment, l’opció de renunciar-hi temporalment o la de substituir-la per uns comicis plebiscitaris són algunes de les possibilitats que es podrien posar sobre la taula però que ahir molts eludien.

“Una vegada més s’ha posat de manifest que l’estat espanyol no escolta els catalans”, va constatar el president d’ERC, Oriol Junqueras, en una entrevista a Efe, motiu pel qual creu que “no hi ha altra sortida” que mantenir la convocatòria de la consulta. Els republicans no són partidaris de fer variar el full de ruta en funció de si hi ha més o menys predisposició de l’executiu central a permetre-la o tolerar-la. “És inconcebible que hi hagi una llei que digui que la voluntat democràtica dels ciutadans és il·legal, significaria que aquesta llei és antidemocràtica... Com pot ser il·legal la democràcia?”, es va preguntar Junqueras, d’acord amb el discurs clàssic del seu partit, segons el qual el dret a decidir està per sobre de la Constitució.

Al seu torn, el coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, va lamentar que es tornés a confirmar que el PP és “el partit del no”, amb “al·lèrgia” al dret a decidir i a la mobilització social. Davant el mur popular, l’ecosocialista cridava a mantenir la unitat de les forces sobiranistes, però també a buscar suports al dret a decidir a l’Estat, circumscrits en IU, Podem i Equo. El seu soci de coalició encara va ser més contundent. “Estem convençuts que la consulta s’ha de fer i no tenim cap pla B: només tenim un pla A, que el 9-N el poble de Catalunya pugui votar”, va etzibar el coordinador nacional d’EUiA, Joan Josep Nuet.

En una línia similar s’hi va referir el diputat de la CUP David Fernàndez, que va cridar a la “desobediència tots els que vulguin impedir les urnes” i, alhora, a “l’obediència a la voluntat del poble de Catalunya”. Per això, la formació no vol esperar a la previsible sentència del TC per buscar una resposta de país, sinó que reclama deixar clar ja que es desobeirà la prohibició.

PP i C’s, satisfets per la negativa

Al bàndol contrari, PP i C’s estaven satisfets per un cop de porta de Rajoy a Mas que preveien tant com desitjaven. En dues valoracions pràcticament idèntiques dels seus respectius líders, Alícia Sánchez-Camacho i Albert Rivera, les forces unionistes van considerar clara com l’aigua la negativa del govern espanyol a una consulta que veuen “il·legal” i van cridar Mas a preocupar-se pel que consideren “els problemes reals dels catalans”: la crisi, l’ocupació i el finançament autonòmic.

Al mig, i com a únic defensor de la tercera via i la consulta pactada, el portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, va carregar a banda i banda per l’immobilisme que detecta en els dos interlocutors. A Rajoy, perquè no ofereix una alternativa al “problema” de l’encaix català, i a Mas, per la “inflexibilitat” amb la pregunta de la consulta.

stats