Dossier 14/09/2012

El govern espanyol evita assistir a la conferència

J.f./s.g.
2 min
Josu Erkoreka, portaveu del PNB al Congrés, ahir durant la conferència del president Mas.

MADRIDArtur Mas s'exhibia ahir per primera vegada com a dirigent explícitament independentista davant d'un auditori que es movia entre la perplexitat, la cautela i la reflexió. El president de la Generalitat va anar desgranant el seu argumentari a casa del govern espanyol, a Madrid, davant un auditori en absolut silenci. No va deixar de resultar sorprenent que gairebé no s'escoltessin comentaris perquè els plantejaments de Mas reclamant un estat per a Catalunya incomoden de ben segur el gruix del món polític espanyol.

Però cap membre del govern espanyol i ni tan sols del PP o de la direcció del PSOE hi eren per escoltar en directe com Mas feia una declaració d'intencions que pretén recollir el clam que gran part de la ciutadania va protagonitzar per la Diada. Un gest sense precedents i clarament orquestrat, ja que algun membre de l'executiu sempre assisteix a aquests actes, encara que sigui per cortesia. Qui tampoc acostuma a fallar és el president del Congrés. Ahir a Jesús Posada, però, tampoc se'l va veure a l'Hotel Ritz.

Tampoc el portaveu de CiU al Congrés de Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, estava present en un discurs del president amb el qual potser tampoc s'hauria trobat del tot còmode. "Duran no ve a l'esmorzar perquè el metge li ha recomanat repòs absolut, va anar a la manifestació en cadira de rodes", va recordar el president en ser preguntat per l'absència del líder d'Unió. Sí que va fer acte de presència una nodrida representació de dirigents de CDC que comparteixen fil per randa el cop de timó sobiranista de Mas, com Oriol Pujol i Francesc Homs. Tampoc es van perdre la intervenció l'expresident José Montilla, poc habitual en aquests actes i que fa pocs dies va defensar la recuperació de l'Estatut per reconduir les relacions entre Catalunya i Espanya, i dirigents d'altres partits, com els portaveus al Congrés d'ERC, Alfred Bosch, i del PNB, Josu Erkoreka.

La casa reial sí que hi assisteix

En contrast amb les absències de membres de l'executiu de Mariano Rajoy, va destacar especialment la presència del cap de la Casa del Rei, Rafael Spottorno. Els altres alts càrrecs presents van ser la vicepresidenta del Congrés; la militant del PPC Montserrat Dolors; el president de l'Audiència Nacional, Ángel Juanes, i la delegada del govern espanyol, Cristina Cifuentes, que després de l'acte va carregar contra l'independentisme català.

Del món empresarial, hi eren el president d'Abertis, Salvador Alemany; el de la patronal madrilenya i vicepresident de la CEOE, Arturo Fernández (molt pròxim a Esperanza Aguirre); el de Prisa (editora del diari El País ), Juan Luis Cebrián, i el conseller delegat de Gas Natural, Rafael Villaseca. També hi van assistir alguns ambaixadors i representants de les multinacionals estrangeres IBM i H&P.

Com s'esperava, la conferència de Mas va generar un gran interès mediàtic fins al punt que es va haver d'habilitar una sala paral·lela. Entre els periodistes hi havia una presència destacada de mitjans internacionals, com dels diaris The Wall Street Journal , Les Echos i The Guardian , del setmanari The Economist i de l'agència Bloomberg.

stats