Dossier 09/11/2012

Els jubilats, un col·lectiu estratègic

'El pati descobert' és un blog escrit per Marc Guinjoan, Toni Rodon i Marc Sanjaume

El Pati Descobert*
2 min
Els jubilats,  Un col·lectiu estratègic

Una de les falses profecies que recorre la política catalana és que la majoria de CiU és un gegant amb peus de fang fruit de l'envelliment del seu electorat. L'argument es justifica amb la idea que entre els seus votants la presència de jubilats -de gent de la tercera edat- és més gran que a la resta de partits.

D'acord amb això, s'afirma que aquest segment de població -"pragmàtic i moderat per naturalesa", diuen- difícilment canvia de papereta. Per tant, una de les úniques opcions d'arrabassar la majoria convergent és que el pas del temps erosioni el seu electorat tradicional.

Adaptar-se als nous temps

Aquest agosarat pronòstic, però, oblida la capacitat dels partits d'adaptar-se als nous temps i la presència de jubilats entre el cos electoral de qualsevol gran formació política. No obstant això, aquesta intuïció té una evidència empírica incontestable: l'important suport que CiU té entre els jubilats.

Segons l'Idescat, Catalunya comptava l'any 2011 amb aproximadament 1,2 milions de persones de 65 anys o més, entre elles Pepi Nicolás, jubilada que Mònica Terribas entrevista a la contra. Els jubilats són un col·lectiu nombrós, divers, però cobejat per qualsevol partit que busqui una majoria àmplia. Segons el CEO, la intenció de vot cap a CiU és superior entre els jubilats que entre la població en general: en concret, 8,5 punts més gran. Aquesta diferència es produeix també en el cas del PP i el PSC, tot i que les diferències són molt petites.

Part d'aquest avantatge es deu a la bona valoració que suscita el president Artur Mas, que va començar la legislatura amb una nota elevada (6,2). Entre els jubilats catalans, la puntuació era encara més alta (6,9). Passada la lluna de mel dels primers mesos i el desgast de les mesures de Govern, la valoració de Mas va caure fins a arribar al seu mínim, registrat el febrer d'enguany (5,3). Fins i tot en aquest mes, però, la valoració de Mas entre els jubilats era superior a la de la població en general i gairebé arribava al 6.

La legislatura es va tancar amb un president que obtenia una valoració del 5,5, una xifra que qualsevol presidenciable buscaria (fa dos anys, la de José Montilla era de 4,62). Les eleccions s'acosten i la nota que li donen els jubilats és encara més alta (6,4). Un punt de partida positiu per a CiU entre un grup clau per a qualsevol que busqui majoria parlamentària. De fet, la importància estratègica d'aquest col·lectiu seguirà creixent quan, d'aquí dues dècades, gairebé dos milions de catalans tinguin més de 65 anys.

stats