CAS PALAU ACABA LA INSTRUCCIÓ
Efímers Tema del dia 17/07/2013

El jutge sosté que CDC cobrava comissions il·legals

Tanca la investigació detallant pagaments de Ferrovial al partit via Palau per l'adjudicació d'obra pública

Laura Díaz-roig
3 min
PACTE A TRES BANDES  Segons el jutge, el Palau, CDC i Ferrovial tenien un acord per distribuir comissions per l'adjudicació d'obra pública.

BarcelonaUna setmana abans que es compleixin quatre anys del registre al Palau de la Música, el jutge -el tercer instructor que passa per aquesta causa- va donar ahir per acabada la investigació del saqueig. Disset persones aniran a judici, entre les quals hi ha l'expresident de la institució Felix Millet i la seva mà dreta, Jordi Montull, però també advocats, assessors fiscals, empresaris i ex alts càrrecs de la constructora Ferrovial i de CDC.

El magistrat del cas, Josep Maria Pijuan, va fer pública ahir la interlocutòria -de cinquanta pàgines- que conclou la investigació de l'espoli, en què assegura que veu prou indicis d'un presumpte finançament irregular del partit que lidera Artur Mas. Segons el jutge, la formació hauria rebut, a través del Palau, comissions per valor de més de cinc milions d'euros de la constructora Ferrovial, vinculades a l'adjudicació d'obra pública per part de la Generalitat. La constructora "encobria" aquests pagaments disfressant-los de suposats patrocinis al Palau, quan en realitat responien "al pagament de comissions per obra pública" que el govern de la Generalitat adjudicava a Ferrovial. "Per regla general", detalla el magistrat, Ferrovial abonava el 4% de l'import de l'obra pública adjudicada. Segons un acord que es va iniciar, almenys, l'any 1999, i que es va allargar fins al 2009, d'aquest percentatge un 2,5% s'assignava a CDC i la resta, un 1,5%, se'l repartien Millet i Montull -80% i 20%, respectivament.

Quatre obres afectades

Les obres públiques afectades per les comissions són el revestiment del rec Bellet, al marge esquerre de l'Ebre (l'obra costava 2,6 milions d'euros); la construcció del nou pavelló municipal de Sant Cugat (4,1 milions); la línia 9 del metro (la UTE de la qual Ferrovial formava part en va fer nou trams, per un import de més de 890 milions), i les obres de la Ciutat de la Justícia de Barcelona (per un valor total de més de 263 milions).

En aquest acord a tres bandes -que en el seu escrit el fiscal d'Anticorrupció, Emilio Sánchez Ulled, va descriure com a "pacte criminal, relativament senzill però institucionalment demolidor"-, hi van participar, com a mínim, a banda de Millet i Montull -i també l'exdirectora general Rosa Garicano i l'exdirectora financera Gemma Montull-, els dos ex alts càrrecs de Ferrovial Pedro Buenaventura i Juan Elizaga, i, per la banda de CDC, els extresorers Carles Torrent -mort l'any 2005- i Daniel Osàcar, així com l'exdiputat de CiU Jaume Camps.

Diu el jutge, com també va apuntar el fiscal, que va ser necessària "la intervenció d'altres alts responsables" del partit, que haurien exercit "el necessari ascendent sobre els càrrecs públics de la Generalitat i altres organismes públics locals, vinculats al partit i que tenien la facultat de decidir les adjudicacions d'obra pública". "La identitat i concreta intervenció d'aquests responsables del partit no ha pogut ser desvelada en la instrucció", lamenta Pijuan.

Els imputats van utilitzar tres mecanismes diferents per vehicular aquestes comissions a través del Palau, segons el jutge. D'una banda, entre els anys 2000 i 2007 es van fer entregues en efectiu per un valor de 2,3 milions a Torrent i, quan aquest va morir, a Osàcar. En segon lloc, a través de facturació falsa al Palau -entre el 2004 i el 2009- per part d'empreses com New Letter i Letter Graphic. Unes factures que o bé corresponien a serveis inexistents o bé s'havien realitzat a CDC i no al Palau. Per aquesta via es van entregar a la formació política fins a 2,2 milions. Finalment, es van desviar diners mitjançant set "aparents convenis" de col·laboració cultural entre el Palau i l'antiga Fundació Trias Fargas -actual CatDem, vinculada a Convergència- per un valor total de 630.000 euros. El partit està tornant aquests diners.

Documents i reunions

En total, 5,1 milions d'euros que haurien anat a parar a les arques de CDC. Una xifra inferior a la que apuntava el fiscal, que havia quantificat el desviament en 6,6 milions. De fet, jutge i ministeri públic coincideixen en la pràctica totalitat sobre el modus operandi de la trama, però discrepen en la quantitat final.

Com ja va fer quan es va fer públic l'escrit de fiscalia, CDC va assegurar ahir que els indicis que ara caldrà provar i en els quals el jutge es basa "no tenen base sòlida". També Ferrovial, en un comunicat, va negar haver arribat a acords per "alterar" un procés d'adjudicació de contractes públics i va subratllar que tots els patrocinis del Palau es van desenvolupar sempre "de manera pública".

En la seva interlocutòria, el magistrat recull que els indicis resulten tant de les manifestacions de testimonis com de les anotacions a les agendes de Millet i Montull -que reflecteixen reunions periòdiques entre els imputats- i dels documents trobats als ordinadors de les secretaries. Recorda, a més, que l'Audiència de Barcelona va ratificar la fiança de 3,2 milions d'euros que va imposar a la formació política com a responsable civil a títol lucratiu -CDC la va fer efectiva entregant com a garantia l'escriptura de la seu nacional del partit al carrer Còrsega de Barcelona- i es remet a l'escrit redactat per ell mateix, en què desestimava un dels recursos de la formació convergent.

stats