EUA ELECCIONS PRESIDENCIALS
Dossier 12/08/2012

Les mares separades, les més desencisades amb Obama

Shaila Dewan
3 min
LES DONES, AMB OBAMA Un grup de dones a primera línia d'un míting aquesta setmana a l'estat de Colorado. Les dones solteres i divorciades, un dels col·lectius que més pateix la crisi, van ser decisives en l'elecció d'Obama com a president el 2008.

THE NEW YORK TIMES / CHICAGOAlyson Sheradin era soltera i quan la crisi la va afectar més no tenia ningú que l'ajudés. Va perdre els estalvis que havia reservat després de vendre el seu negoci el 2002 i va haver de lluitar per trobar feina. Fa poc es va mudar als afores, a casa d'un amic que no li cobra el lloguer.

Sheradin, de 49 anys, va votar els demòcrates el 2008, però ara es debat entre inclinacions contraposades. Creu que els nord-americans haurien de tenir seguretat social, però alhora recela dels plans del president Obama.

El mateix embolic que té Sheridan el tenen moltíssimes dones soles que van ajudar Obama per a la victòria de l'any 2008. Les solteres i divorciades formen un dels grups demogràfics que més creixen al país: són 1,8 milions més que dos anys enrere. Constitueixen una quarta part de la població en edat de votar, i en certs estats amb resultat incert, més.

I tot i que tenen tendència a votar els demòcrates, també són molt volubles en l'adjudicació del seu vot, preocupades per arribar a final de mes i cada cop més allunyades d'un sistema polític que, diuen, es va tornant sord a les seves preocupacions.

Però la campanya d'Obama, que necessita el seu suport per compensar la força que tradicionalment tenen els republicans entre les dones casades, els prodiga la seva atenció. Obama ha tret temes en campanya com la proposta republicana de retallar els fons federals destinats a l'educació sexual i reproductiva.

"Les dones solteres i divorciades són una població de vot clarament demòcrata, però no s'han registrat ni s'han definit com les casades", diu Celinda Lake, que fa estudis d'opinió per al Partit Demòcrata i assenyala que Obama guanya entre les solteres i divorciades per un marge ampli, però que perd entre les casades per 3 punts percentuals.

L'any 2010, però, la intenció de vot entre les solteres i divorciades va baixar més que en els altres grups, i els republicans van guanyar en les expectatives de vot femení per primera vegada en 30 anys.

Les solteres, un cas complicat

En unes eleccions centrades en l'economia, les dones solteres representen un cas complicat. Encara guanyen menys que les persones casades i que els homes sols, i no els ha anat gaire bé amb Obama. S'ho han passat pitjor que les casades per pagar el lloguer, per pagar les atencions mèdiques i per trobar feina. Mentre la taxa d'atur entre les casades s'ha mantingut força baixa, l'atur entre les no casades ha crescut fins a l'11%, des del 6% d'abans de la crisi.

"No hi ha dubte que s'ha obert una escletxa" perquè els republicans intentin seduir les dones solteres i divorciades, diu Courtney Johnson, que assessora Romney. "Crec que les dones busquen alguna cosa diferent aquesta vegada". Estan dient: "No m'agrada com van les coses".

Des de les dues campanyes, la d'Obama i la de Romney, es diu que no s'han dissenyat missatges específics per a solteres i divorciades, tot i que tenen unes preocupacions i uns hàbits de vot extraordinàriament diferents dels de les casades.

"¿Quantes campanyes electorals comencen amb un anunci que mostra un candidat feliçment casat, amb uns fills perfectes, i parlant de les deduccions fiscals del matrimoni? -pregunta Lake-. ¿I encara voleu que les solteres vagin a votar?"

Els demòcrates diuen que les dones solteres i divorciades estan molt interessades en temes com ara les amenaces al dret d'avortament, l'accés als anticonceptius i la igualtat salarial. Però els republicans insisteixen que aquestes preocupacions han quedat superades per la situació econòmica.

Els estudis d'opinió mostren que les dones soles són menys sensibles als temes que no tenen una incidència immediata en la seva vida diària, com ara els impostos a les corporacions o el deute federal. Tabitha Farr, de 32 anys, divorciada i amb dos fills, que ha vist reduïts els seus ingressos com a cambrera, ho confirma: "Dèficit? No. El que jo penso és més aviat: «Podré pagar aquesta setmana el que necessiten els meus fills?»"

Poc preocupades pel dèficit

En diverses entrevistes, dones de diverses orientacions polítiques han dit que creuen que el president no pot fer gairebé res per ajudar-les a elles personalment, o per impulsar la prosperitat en general. Un sentiment que nodreix una de les grans esperances dels demòcrates: que l'amenaça als drets d'avortament, els atacs a les ajudes socials i les objeccions al requeriment de la llei d'atenció sanitària que fa que els plans d'assegurança hagin de cobrir les píndoles anticonceptives demostrin ser més rellevants per a les dones solteres i divorciades que no els plans d'ocupació.

"No crec que el nou president faci gaire per millorar la situació econòmica", diu Diane Jackson, de 61 anys, que treballava d'assessora fiscal i que ara busca feina. "Però considero que si més no Obama evitarà que els temes socials caiguin en mans dels radicals".

stats