Efímers Tema del dia 30/05/2012

Els municipis proposen revisar totes les exempcions

Mollet va aprovar ahir una moció en què demana que s'apliqui l'IBI en funció de l'activitat de l'immoble. Altres municipis proposen revisar totes les exempcions i no només les religioses.

Arnau Nadeu / Joan Serra
2 min
Els municipis proposen revisar totes les exempcions

BARCELONA.L'activitat econòmica ha de ser el criteri per determinar sobre quins locals religiosos s'ha d'aplicar l'impost de béns immobles (IBI). Així ho estableix una moció aprovada ahir pel ple de l'Ajuntament de Mollet del Vallès, governat per PSC i CiU, que ha aconseguit un ampli consens a la població. "Tots els espais que generin beneficis, siguin de qui siguin, han de pagar contribucions", afirma Josep Monràs, alcalde del municipi. És per això que l'Ajuntament reclama al govern espanyol la revisió i modificació de la llei de mecenatge i de la llei d'hisendes locals perquè els municipis puguin cobrar aquest impost als locals, religiosos o no, on es porti a terme una activitat lucrativa. "La moció no es limita a l'Església", adverteix Monràs.

L'alcalde també posa exemples de locals que considera que no han de pagar impostos: "L'Església té un local on hi ha un menjador social, i casos com aquest han de continuar al marge de l'impost". No creu que l'aplicació de l'IBI sobre els béns que la moció de l'Ajuntament proposa acabés repercutint en les entitats d'assistència social. Altres ciutats com Fuenlabrada ja han aprovat en acord municipal la sol·licitud d'un canvi normatiu. I a Itàlia una llei obliga a tributar pels edificis de propietat religiosa a partir del 2013. Les estimacions facilitades per la Fundació Ferrer i Guàrdia apunten que les exempcions tributàries de què gaudeix l'Església a la ciutat de Madrid ascendirien a 98 milions d'euros. A València la xifra se situaria en els 4,9 milions i a Saragossa en els 9,8 milions. Es tractaria d'aproximacions, perquè cada immoble i cada municipi tenen la seva casuística.

Divisió entre els municipis

L'Associació Catalana de Municipis (ACM) és partidària de revisar "totes les exempcions fiscals" i no només les que afecten l'Església catòlica en el cas de l'IBI, tal com planteja el PSOE. Ferran Bel, president de la comissió d'hisenda de l'ACM, considera que també caldria revisar les exempcions d'altres tributs "locals i nacionals" que beneficien entitats com ara ONGs, sindicats i partits polítics. "S'hauria de fer un plantejament global, no de l'IBI, sinó de tots els tributs, i no només de l'Església catòlica", afirma Bel.

L'altra gran entitat municipalista, la Federació de Municipis de Catalunya, encara no ha consensuat una posició comuna. Tot i això, el seu president i alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, proposarà a l'executiva del PSC la possibilitat de cobrar l'IBI als locals registrats a nom de l'Església catòlica i d'altres confessions religioses sempre que no siguin edificis destinats al culte ni a serveis socials de primera necessitat. Contràriament al de Mollet, altres consistoris catalans ja han avançat que no presentaran mocions per treure l'exempció de l'IBI a l'Església. Aquest és el cas de Girona, Tarragona i Lleida, que creuen que hi ha altres solucions prioritàries per sortir de la crisi.

stats