Dossier 13/09/2012

Les opinions i l'anàlisi dels experts

2 min

Les preguntes

  1. Aquesta Diada trenca el guió de la legisla-tura?
  2. ¿Mas ha llegit correcta-ment el clam de la manifes-tació?
  3. Quin és el pròxim pas que hauria de liderar el president Mas?

JOSEP RAMONEDA: "Mas ha fet un pas que cap president havia fet mai"

__ 1 __L'eix del catalanisme s'ha desplaçat cap a l'independentisme. El president ha fet un pas que va més enllà de la legislatura.

__ 2 __Mas ha fet un pas que cap president de la Generalitat restaurada havia fet, ni de lluny, en situar la fita de l'estat propi.

__ 3 __En democràcia els problemes es resolen amb política i les urnes. Mas i tots els partits han de fer la seva aposta política de manera clara perquè la puguem votar. Ja sigui en unes eleccions o en un referèndum.

JOAN B. CULLA: "Fa la sensació que Mas entona un discurs valent"

__ 1 __En qualsevol cas, li ha fet una bona sacsejada i l'altera.

__ 2 __La primera impressió és d'un discurs valent, malgrat els condicionants. Va anar més enllà del que li havíem sentit fins ara en un discurs institucional.

__ 3 __Intentar esgotar la carpeta del pacte fiscal en màxim un o dos mesos. En funció de la resposta s'obriran diferents escenaris.

ESTHER GIMÉNEZ- SALINAS: "Cal replantejar aspectes del programa de legislatura"

__ 1 __Un milió i mig de persones per la independència és una nova realitat que obliga a replantejar aspectes del programa de legislatura.

__ 2 __Sí, també estarà bé que en la reunió amb l'ANC puguin analitzar proximitats i divergències entre els respectius fulls de ruta. Potser això pot implicar unes noves eleccions...

__ 3 __ En primer lloc, traslladar a Madrid, amb aquell temperament cartesià que li és tan propi, que "va de debò". En segon lloc, aconseguir els mitjans legals per poder convocar un referèndum.

JORDI MUÑOZ: "Seria injustificable no preguntar a la població"

__ 1 __Possiblement sí: el descontentament amb Espanya s'ha intensificat i l'ascens de l'independentisme s'ha accelerat. Qualsevol agenda sense una solució clara -en un sentit o altre- corre el risc de ser superada pels esdeveniments.

__ 2 __ Ha pujat una mica el to del discurs sobiranista. Tanmateix, el que és important per saber-ho no és el que digui, sinó el que farà en els pròxims mesos.

__ 3 __Caldria plantejar els passos per dirimir la independència en referèndum. La demanda social és prou forta com per fer injustificable, des d'un punt de vista democràtic, no preguntar directament a la població. Així s'arreglen les coses en democràcia.

GEMMA CALVET: "Mas ha de ser conscient que el moment és determinant"

__ 1 __Sí. El president es troba davant d'un escenari totalment nou. Ha de ser conscient que està en un moment determinant.

__ 2 __L'ha llegit bé tenint en compte la solemnitat del missatge institucional anterior i la resposta immediata posterior a la marxa.

__ 3 __L'endemà de reunir-se amb Rajoy, el 21, haurà de fer una valoració d'altura política i actuar amb determinació. Si no s'accepta el concert del Parlament, hauria de convocar eleccions.

TIAN RIBA: "La marxa accelera el full de ruta del Govern"

__ 1 __ La marxa no trenca el full de ruta del Govern, sinó que l'accelera.

__ 2 __Mas ha llegit perfectament el clam. Sap que fins i tot amb el pacte fiscal la gent no en té prou. Però necessita temps per construir estructures d'estat abans d'optar per la via independentista i poder afrontar en condicions el xoc de trens.

__ 3 __Ara ha de treballar per aconseguir la sobirania fiscal. Si no ho aconsegueix hauria de tirar endavant la Hisenda pròpia i convocar eleccions a la primavera amb l'estat propi al programa.

stats