Dossier 12/05/2012

La plaça de Catalunya: epicentre de la revolta

La plaça de Catalunya tornarà a ser el centre de la revolta dels indignats. Fins dimarts s'hi celebraran debats i assemblees permanents per recuperar les reivindicacions i acostar-se als ciutadans.

Laura Díaz-roig
2 min
La mobilització va tornar ahir a la plaça de Catalunya.

BARCELONA.Ahir a la tarda els primers indignats ja escalfaven la mobilització amb xerrades i cassolada al centre de la ciutat. A la plaça Catalunya hi haurà sis espais de debat per treballar de manera permanent des d'aquesta tarda i, com a mínim, fins dimarts. Dividits per temàtiques -deute, habitatge, laboral, sanitat, educació i drets i llibertats-, els diferents col·lectius del moviment 15-M informaran sobre les iniciatives i estratègies de futur en què han treballat durant l'hivern i organitzaran les accions per celebrar el seu aniversari, el dia 15. L'objectiu, tornar a fer del centre de Barcelona un espai de debat i de reivindicació. "Som aquí per reprendre les nostres vides i per organitzar les accions continuades que a partir del dia 15 de maig ens portin a recuperar els espais de vida i justícia que s'han pres a la gent", diuen els indignats en la seva guia d'activitats.

Els sis punts quedaran constituïts després de la manifestació que recorrerà el centre de la ciutat, convocada a les 6 de la tarda. A més, els indignats celebraran cada dia a les 9 del vespre una assemblea general i l'anomenat fòrum dels pobles , un "punt de trobada" en què es posaran en comú les iniciatives de les assemblees de barri i de les plataformes. El projecte ja es va presentar ahir a la tarda a la plaça.

Els comerciants, en contra

La tensió a Madrid, on el ministeri de l'Interior ja ha advertit que no es podrà acampar a la Puerta del Sol i ha establert uns límits horaris per a les concentracions, no s'ha traslladat de moment a Barcelona, on l'alcalde, Xavier Trias, va dir que deixarà que els indignats ocupin la plaça fins al dia 15, una decisió que no comparteixen els comerciants. La Confederació de Comerç de Catalunya, el Consell de Gremis de Comerç i la Fundació Barcelona Comerç creuen que l'acampada afectarà greument l'activitat de la ciutat i van demanar a l'alcalde que reconsideri l'autorització. Entenen que quatre dies d'ocupació alteraran el ritme de Barcelona. "També s'ha de tenir en compte el cost que hauran de suportar els contribuents pel que fa als serveis de seguretat, neteja i manteniment de l'espai públic", van recordar ahir.

La conselleria d'Interior ja ha explicat que els Mossos només actuaran si el consistori ho demana o en cas de greus aldarulls. En principi, doncs, no hi ha intenció de blindar la plaça abans de la manifestació, com sí que s'ha fet en les últimes concentracions.

A més, el departament ha contactat amb l'ONG Justícia i Pau amb l'objectiu de buscar interlocutors en el moviment, un intent que de moment no ha fructificat. "Ells decideixen cada dia el que fan, l'únic que ens han dit és que han creat un equip legal que seria l'encarregat de fer mediació si calgués", va explicar ahir a Efe el director de l'entitat, Eduard Ibáñez.

stats