PAÍS VALENCIÀ DESASTRE AMBIENTAL
Dossier 03/07/2012

Les pluges donen una treva a Catalunya

A diferència de València, Catalunya viu una treva momentània en la difícil campanya forestal gràcies a la pluja del cap de setmana. Tot i així, no es pot abaixar la guàrdia per futures onades de calor.

Laura Díaz-roig
2 min
BOSCOS NETS L'Ajuntament de Salàs de Pallars fa tasques de neteja forestal als boscos del municipi per prevenir incendis.

BARCELONA.Les pluges d'aquest cap de setmana han donat una treva a Catalunya, que viu una de les campanyes forestals més complexes dels últims anys, amb un alt risc d'incendis, especialment a la zona de Tarragona i Terres de l'Ebre. "A diferència de València, la pluja ens ha donat un marge, però no podem abaixar la guàrdia per si hi ha més onades de calor", alerta el director general del Medi Natural i Biodiversitat de la Generalitat, Josep Escorihuela.

L'hivern -sec, fred i amb fortes gelades- havia deixat la vegetació, que actua com a combustible, tocada, i la intensa calor dels últims dies feia témer el pitjor. Tot i així, el cap de setmana de pluges permet ara una mica de tranquil·litat. "No és suficient per a tot l'estiu, però dóna un respir", explica Escorihuela, que assegura que dependrà de la meteorologia de les pròximes setmanes. "En zones com la Terra Alta i la Ribera d'Ebre, les que estaven pitjor, no ha plogut tant. En canvi, la costa, on la situació era complicada, ara està molt millor", detalla.

Rebaixar la càrrega dels boscos

Aquest és un any negre per a Catalunya en qüestió d'incendis i per aquest motiu tant la conselleria d'Interior com la d'Agricultura hi han destinat més recursos que el 2011: Interior hi ha destinat un pressupost de 24,14 milions, mentre que Agricultura hi invertirà 13,39 milions, la majoria per rebaixar la càrrega de combustible dels boscos. Aquest últim punt ha estat un dels més controvertits a l'incendi de València, on alcaldes com el d'Andilla -un dels municipis on es va iniciar un dels focs- van denunciar que aquest hivern no s'han netejat els boscos, que estan "vells" i no s'exploten ni es cuiden. "Tot el que es gastaran en aquest incendi costarà més que si haguessin estat deu o quinze anys fent tallafocs", va destacar un dels bombers que ha treballat en les tasques d'extinció.

"El concepte net o brut no existeix. Tenim boscos amb molta biomassa, perquè abans s'aprofitaven molt i ara el consum és més petit", explica Escorihuela. Per exemple, els boscos del Pirineu tenen molta biomassa, amb grans arbres, però el risc d'incendi és inferior, mentre que altres zones són menys denses però hi ha més risc.

1.500 euros per netejar el bosc

Netejar una hectàrea de bosc costa, segons Agricultura, uns 1.500 euros, per la qual cosa és necessari prioritzar algunes zones, com les vores dels camins i les franges perimetrals. "El més important és crear discontinuïtat", diu Escorihuela, que explica que aquestes zones amb menys biomassa no només serveixen per ajudar a frenar les flames, sinó també per facilitar l'accés dels mitjans terrestres dels Bombers i els Agents Rurals durant les tasques d'extinció. A Tarragona, per exemple, cinc ramats pasten en determinades zones per reduir el matoll i poder combatre millor futurs focs.

Tot i que la rebaixa del combustible dels boscos és una de les prioritats en la prevenció d'incendis forestals, també es realitza una important tasca de vigilàncies i inspeccions, atenent especialment línies elèctriques, àrees recreatives, urbanitzacions i cremes controlades, que és on s'originen molts dels incendis. Qualsevol acció humana -en el cas de l'incendi d'Andilla, va ser, presumptament, una crema de rostolls en una finca- amb una vegetació seca i unes temperatures altes pot acabar en foc.

stats