Efímers Tema del dia 19/09/2014

La política catalana desembarca a Escòcia i pren nota per al 9-N

CDC, ERC, el PSC, ICV i la CUP segueixen de prop el referèndum

Laia Vicens
3 min

EdimburgLa política catalana va aturar-se ahir per mirar cap a Escòcia. Representants de tots els partits polítics al Parlament -menys d’Unió, de Ciutadans i del PP- van enviar delegacions a Edimburg per seguir de prop el referèndum. I, evidentment, per prendre’n nota per al 9-N.

Les delegacions catalanes van viure la jornada entre una enveja sana i una eufòria continguda. Van voler remarcar la “normalitat” de poder votar el futur polític d’Escòcia i no van cansar-se de repetir, a tots els mitjans internacionals que els entrevistaven, que el cas català té una diferència fonamental amb l’escocès: Madrid no permet el referèndum. L’eurodiputat de CDC al Parlament Europeu, Ramon Tremosa, va avisar de les conseqüències d’aquest veto. “L’estat espanyol té un problema amb el referèndum d’Escòcia”, va advertir, perquè és un “precedent difícil d’ignorar”. Tot i que els representants polítics van ser prudents a l’hora de mullar-se per un resultat, Tremosa va avançar que un “sí” faria “caure les mentides de Madrid com un castell de cartes”, ja que hi haurà “una onada de reconeixements ràpids” del nou país. Tremosa va posar de relleu “la pau, la tranquil·litat i el civisme” amb què es va viure la jornada d’ahir.

“No es poden comparar”

La prohibició de Madrid no és l’única diferència entre els dos processos. Josep M. Terricabras, eurodiputat d’ERC i president de l’Aliança Lliure Europea a Estrasburg, va explicar a l’ARA que les trajectòries d’Escòcia i Catalunya “no es poden comparar”. Tot i que va lloar l’exemple democràtic britànic, Terricabras va voler remarcar que el procés català “va de baix cap a dalt”, mentre que a Escòcia han sigut els polítics els que han anat convencent els ciutadans de les bondats de la independència. “Jo confio que d’aquí un parell de mesos nosaltres podrem fer una cosa semblant”, va admetre Terricabras, que va lamentar la “fredor” dels escocesos. “A Catalunya anirem bojos el dia que votem”, va ironitzar.

La delegació d’ICV-EUiA va estar liderada pel cap de llista a l’Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà, que va confiar que la votació d’ahir sigui un “impuls” per poder votar el 9-N. Gomà va fer un pas més enllà i va demanar que el contingut social s’inclogui en el debat sobiranista, i va exemplificar-ho amb el procés escocès, que ha debatut, per exemple, sobre l’energia nuclear i el futur dels serveis públics. “Escòcia està agafant el futur amb les mans i començant a escriure’l amb plena llibertat”.

Les forces sobiranistes van tenir el suport de la delegació d’Òmnium Cultural, encapçalada per la seva presidenta, Muriel Casals, per qui el referèndum escocès “emociona i estimula” Catalunya. Hores abans de tornar a Barcelona per assistir a l’aprovació de llei de consultes, Casals va explicar a l’ARA l’“enveja” que admet sentir pel “respecte” que hi ha entre els bàndols del sí i del no. “Ningú posa en dubte que els escocesos puguin decidir el seu futur polític”, va explicar. Membres de la CUP també van ser a Edimburg, així com el delegat del Govern al Regne Unit, Josep Suárez.

El PSC fa campanya pel no

El PSC, representat per la seva portaveu, Esther Niubó, va alinear-se amb els laboristes britànics, partidaris del no. Niubó va emplaçar Mas i Rajoy a rectificar per fer “les coses a l’escocesa”, en relació al pacte entre les dues parts. La representant socialista va dir a l’ACN que aplaudiria que Espanya “actués amb intel·ligència” i no es tanqués en banda davant les aspiracions catalanes.

Els catalans van fer-se notar ahir a Edimburg. Centenars d’estelades van decorar el centre de la ciutat i als bars i als restaurants era fàcil sentir parlar en català. El món va fixar-se en Escòcia, i Catalunya, a més, va capturar tots els detalls per encarar l’etapa decisiva cap al 9-N.

stats