LA 'INDIGNACIÓ' PRIMER ANIVERSARI
Dossier 12/05/2012

El 15-M posa a prova la seva força

L'eufòria revolucionària del moviment 15-M viu avui una prova de foc. Els indignats tornen al carrer per mesurar la seva força, després d'un any en què han patentat un nou model de protesta.

Maria Ortega
3 min
MALESTAR CIUTADÀ
 Un any després de la seva primera manifestació, el 15-M torna avui al carrer amb la idea d'ocupar l'espai de la plaça de Catalunya.

BARCELONALa indignació celebra avui el seu primer aniversari. Després del boom de la seva irrupció, el moviment ha passat per un període més reflexiu -i minoritari- a les assemblees de barri i avui es presenta a examen. El 15-M vol tornar a omplir el carrers i, fins i tot, fer-se més multitudinari per evidenciar que, tot i que el context li ha estat hostil -amb pocs canvis a l'agenda política i noves retallades de drets socials-, les seves reivindicacions continuen igual de fermes. La marxa d'avui va més enllà del lema de l'any passat -"No som mercaderies en mans de polítics i banquers"- i fixa línies vermelles en camps com l'educació i la sanitat pública, així com en problemes ja enquistats, com el de l'habitatge. El 15-M reapareix avui a l'escena pública.

Eines per a la revolta

Les xarxes socials com a catalitzadores del malestar

El 15 de maig del 2011 una gran massa humana va prendre els carrers. La protesta es va fer física quasi per art de màgia, després de mesos d'escalfar-se a les xarxes socials. A partir d'aquell moment, va deixar imatges per a l'hemeroteca, com la plaça Catalunya plena fins a la bandera per a una assemblea o una cassolada. Una nova plataforma havia aglutinat diverses protestes a través de Facebook, i des d'aquí s'havia coordinat tota la mobilització. Aquest és, pel sociòleg Raimundo Viejo, un dels èxits més grans del moviment: haver creat un nou receptor d'acció col·lectiva. Viejo apunta que la xarxa és "la pólvora que encén l'activisme local". El sociòleg Salvador Cardús, però, no veu cap revolució en el model de protesta sinó, més aviat, que internet "ha donat volada al moviment, fins i tot per sobre del seu abast real".

Sense recompensa

No han assolit grans canvis, però sí pressió i estendre el discurs

Un any després de la irrupció dels indignats , el context polític i social que els va fer sortir al carrer s'ha fet encara més advers: més retallades, més atur i ascens de la dreta al poder. De l'amalgama de protestes que es van anar debatent en el marc de les acampades de l'any passat en va sortir un document de consens que marcava les línies a seguir, però que, fins ara, no ha tingut concrecions. El 15-M ha aconseguit, sobretot, fer fort el seu discurs, especialment en la demanda de transparència, i enfortir les mobilitzacions contra les retallades que han laminat l'estat del benestar. ¿El moviment va crear massa expectatives? Se'n van generar de manera "molt exagerada", segons Salvador Cardús, sobretot per part de l'entorn del moviment, que "va vendre la possibilitat d'uns canvis revolucionaris que no s'han produït". El que sí que han aconseguit, segons Cardús, és fer un toc d'alerta a la classe política: "S'ha acabat la impunitat".

Futur incert

El 15-M té el repte de fer-se fort més enllà de les manifestacions

Els indignats posen a prova avui la força de la seva rebel·lió. Fins ara no han perdut mai poder de convocatòria i avui el moviment confia en una nova manifestació massiva. Més enllà d'això, l'horitzó, com remarca Raimundo Viejo, és "perdurar". Aquest sociòleg té clar que els objectius més concrets aniran perdent força davant l'evidència que no s'assoleixen d'un dia per a l'altre, però quedarà la lluita de fons. Destaca que el que ja han aconseguit és un "canvi absolut" del clima polític i acabar amb "l'aïllament de la població", així com fer palès un canvi interpretatiu per deixar de veure la crisi com una cosa inevitable i passar a buscar-hi responsables. Viejo preveu que el moviment tindrà una trajectòria llarga amb explosions puntuals, com la d'avui, i etapes de treball als barris. "És com el Guadiana", resumeix. També el catedràtic de ciències polítiques i socials de la UPF Vicenç Navarro li veu recorregut, més enllà de la manifestació d'avui, perquè les causes que en van motivar el naixement continuen vigents i "més exagerades".

Contra les retallades

S'han erigit com l'altaveu contra els atacs a l'estat del benestar

Si bé la capacitat del 15-M de marcar l'agenda política ha estat més aviat escassa -amb excepcions com el debat sobre la dació en pagament-, s'han erigit com l'altaveu de les retallades a l'estat del benestar. Els indignats han potenciat les mobilitzacions contra desnonaments i han multiplicat les protestes contra les retallades a l'ensenyament i la sanitat pública. Avui tornen al carrer amb sis punts que van un pas més enllà del lema "Ningú ens representa" de l'any passat. Demanen concreció, per exemple, amb una auditoria ciutadana del deute.

stats