Dossier 12/11/2012

La fórmula que va predir el triomf d'Obama refreda l'èxit de CiU

Un nou mètode d'anàlisi ofereix una projecció de vot a partir de les diverses enquestes

Xavier Fernández I Marín
2 min
Comparació d'enquestes sobre les eleccions del 25-N

(Politòleg)Les eleccions nord-americanes d'aquesta setmana han tingut dos clars guanyadors. D'una banda, el president Obama i, de l'altra, Nate Silver. Aquest economista ha esdevingut una celebritat en haver predit els resultats amb una precisió extraordinària gràcies a l'ús de l'estadística bayesiana i al fet, entre d'altres, d'agregar les dades de diferents enquestes per afinar els pronòstics.

Precisament aquest mètode ja el tenim disponible a Catalunya des de les eleccions al Parlament del 2010. La idea "d'enquestar les enquestes" (o agrupar els sondejos, pooling the polls ) té com a primer objectiu obtenir prediccions més acurades basant-se a donar més importància a les enquestes en què el treball de camp hagi estat fet més cap al final de la campanya que cap al principi. A més, es tracta de calcular i corregir els "biaixos" que cadascun dels mitjans tenen respecte a cada partit, basant-se en l'experiència històrica del que va passar el 2010.

La feblesa i la fortalesa del mètode es basa només en la qualitat de la matèria primera, que són les mateixes enquestes. Les cinc que s'han publicat després de la de l'ARA són les de La Vanguardia (ahir diumenge), les del CEO i el CIS a mitjans de setmana i les de RAC1 i El Periódico , poc abans. Tot i que van ser publicades amb menys d'una setmana de diferència, el treball de camp s'ha fet en períodes molt diferents. El CIS, per exemple, va començar a fer entrevistes fa ja més d'un mes. Tenint en compte que la campanya es preveu que tindrà un pes important en la decisió final de vot, tota aquesta varietat de dades de treball de camp juga en contra de considerar els sondejos de manera individual.

Els resultats indiquen avui un suport latent per a CiU d'un 36,9%. La segona plaça se la disputen el PSC i el PP (12,3%), amb una incertesa lleugerament més elevada per al PSC. ERC segueix a l'alça i assoleix un 10% del suport, mentre que per a ICV s'estima un suport del 8,7%. Tot indica que Ciutadans i Solidaritat segueixen tendències inverses i assoleixen, respectivament, un 5,5% i un 2,3%.

Projecció de diputats

Traduir a escons aquest suport requereix, no obstant, molta prudència, ja que es basa a assumir, d'una banda, que la participació serà la mateixa que el 2010 i que la distribució provincial del suport a cada partit tampoc variarà, cosa que s'ha de veure. Això explica un resultat sorprenent que refreda les expectatives de CiU fins als 60-62 escons i n'atorga 18 al PSC i el PP, 16 a Esquerra, 14 a ICV-EUiA i 8 a Ciutadans. Finalment, el model permet també assignar probabilitats a diferents escenaris. Per exemple, avui la probabilitat d'una majoria absoluta de CiU seria inferior a l'1%, mentre que la previsió d'un increment de suport dels partits contraris al referèndum (PSC, PP i Ciutadans) és només d'un 7,5%.

stats