Efímers Tema del dia 22/08/2014

La premsa evita mostrar les imatges més crues

i
àlex Gutiérrez
2 min
La premsa evita mostrar les imatges més crues

BarcelonaL’aparició a YouTube del vídeo de la decapitació de James Foley va desfermar una polèmica a les xarxes socials sobre la circulació d’aquest tipus d’imatges. L’anàlisi de les portades de premsa aparegudes ahir indica que els diaris van tendir a buscar maneres laterals d’il·lustrar l’afer, tot i que amb una gradació ben diversa.

Així, el tabloide New York Post era el que anava més enllà: va col·locar en portada la imatge de quan el jihadista ja té col·locat el ganivet al coll del periodista, segons abans de degollar-lo, al costat del titular “Salvatges”. Altres diaris incloïen la imatge de l’assassí i la seva víctima extreta del vídeo, però corresponent a moments anteriors a la decapitació, sense que el ganivet fos encara sobre el coll de Foley. Era el cas de La Razón, La Vanguardia, l’italià La Repubblica, el portuguès Público o The Sun, aquest amb el titular “Decapitat pel beatle ”, en referència al malnom amb què es coneix el grup al qual s’adjudica l’assassinat del periodista.

La majoria de capçaleres, però, van evitar col·locar en primera pàgina aquesta fotografia. N’hi havia que retallaven la captura de pantalla del vídeo de manera que només es veiés l’agressor ( The Guardian, El País o el tabloide Daily Mail ) i d’altres com el Daily Telegraph posaven la imatge de Steven Sotloff, l’altre periodista en mans jihadistes, que apareixia també al vídeo. Rotatius com The New York Times i Libération optaven per col·locar una fotografia petita de Foley anterior als fets. The Herald posava el focus en la reacció d’Obama, a qui fotografiava en portada, mentre que The Times optava pel dolor de la família i hi col·locava els pares de Foley.

stats