CATALUNYA OLÍMPICA
Dossier 22/07/2012

El salt endavant del CAR

Martí Molina
2 min
Els esportistes entrenen i fan vida al CAR,  un centre  que els ajuda  a assolir l'èxit i també els forma com a persones.

Joan Fontserè, director del Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat (CAR), es pregunta: "¿Hi ha alguna fira internacional més important que uns Jocs Olímpics, en l'àmbit esportiu?" La resposta és clara: no. Vint-i-cinc anys després de la seva inauguració, "la joia de la corona de l'esport català" -segons paraules d'Ivan Tibau, secretari general de l'Esport- vol internacionalitzar-se i captar atletes de fora perquè s'hi vinguin a entrenar.

Inaugurat el 1987, poc després que Barcelona fos designada seu dels Jocs del 1992, el CAR es va erigir com un espai on els esportistes d'elit poguessin entrenar-se i, sobretot, millorar el rendiment de cara a la competició. Un objectiu que s'ha anat consolidant al llarg d'aquest quart de segle, i que ara es vol potenciar a l'estranger amb un projecte tan atractiu com ambiciós.

"Quan l'esportista arriba a l'alt rendiment, la seva millora és molt petita. Però si pot comparar-se amb altres esportistes o conèixer altres mètodes d'entrenament, sí que té l'opció de fer un pas endavant. I més si ho fa amb gent del més alt nivell internacional", comenta Fontserè. Per això el CAR mira més enllà de la frontera no només per aconseguir més ingressos econòmics -que ajudin a rendibilitzar, per exemple, el nou pavelló del centre- sinó també per apujar el llistó competitiu.

Amb aquest propòsit, una delegació d'esportistes que han passat pel centre seran a Londres per "contactar amb els entrenadors que dissenyen les concentracions internacionals i exposar-los les virtuts del CAR: instal·lacions, clima, estar a prop de Barcelona…", diu Fontserè. Encara que, ja abans d'anar-hi, el director assegura amb orgull que aquesta idea tindrà èxit: "Només amb l'avís que presentaríem el projecte, moltes federacions s'han interessat per saber si ja estàvem operatius per fer-hi concentracions internacionals, i durant aquest estiu passaran prop d'un miler d'esportistes pel CAR". D'altres ja hi han estat, com els gairebé 600 atletes del Mundial júnior, disputat a Barcelona ara fa una setmana.

Esport, formació i millora

L'èxit del CAR no és només tenir unes bones instal·lacions. També en forma part la formació integral de l'esportista i utilitzar la ciència perquè millori el rendiment.

Especialment important és la part formativa, una àrea que dirigeix Susana Regüela i que treballa per "fer compatible l'esport amb el desenvolupament en tots els àmbits de la vida: acadèmic, social…" En aquest punt, el CAR té clar que la prioritat és entrenar-se -"Mai no se'n saltaran un per anar a classe", diu- però també preparar-se per al dia que deixin l'esport d'elit. Per això, el CAR té un institut integrat i ofereix cursos de formació professional.

D'altra banda, hi ha l'àrea de la ciència i la tecnologia aplicada, que "posa al servei dels entrenadors totes les eines científiques perquè obtinguin el màxim rendiment", resumeix Xavier Balius, responsable del departament. Mentre l'esportista realitza l'exercici, se'l grava. I gràcies a un tractament informàtic de les imatges, obté un seguit de dades biomecàniques. Amb això, es pretén que pugui "potenciar" el seu cos i "treure el màxim rendiment" dels entrenaments a la competició.

stats