RIUADES AL PIRINEU, ELS DANYS
Societat 19/06/2013

El temporal nega la Vall d'Aran

La pluja i el desglaç disparen les alarmes a Viella i deixen grans danys materials a Les, Bossòst i Arties

Albert Solé / Maria Ortega
4 min
LA FORÇA DE L'AIGUA 
 A Arties l'aigua va dividir el poble per la meitat i va obligar a evacuar veïns.

LlavorsíDilluns, 17 de juny, celebraven la Festa Nacional de la Vall d'Aran -i els 700 anys de la Querimònia (la Carta de Costums i Privilegis de la Vall)-, i ahir l'aigua va esborrar fragments de territori del mapa. La cara i la creu. La nit de dilluns a dimarts es va produir allò que s'anomena la tempesta perfecta . Van coincidir totes les condicions meteorològiques perquè es produís un desastre natural: grans gruixos de neu en un hivern excepcional, l'arribada amb retard, i sobtadament, de la primavera que provoca el desgel i una tromba d'aigua en poques hores. La conseqüència va ser el desbordament del riu Garona al seu pas per la Vall d'Aran, i de la Noguera Pallaresa en alguns punts del Pallars Sobirà. Poc més de 300 persones que vivien prop d'aquests rius, sobretot de les poblacions araneses, van haver de ser evacuades de casa seva i, per precaució, han passat la nit fora dels seus domicilis, ja que Protecció Civil els va demanar que no tornessin a casa. El riu Nere, al seu pas pel centre de Viella, va amenaçar durant tot el dia de sortir de mare, cosa que hauria obligat a desallotjar prop de 500 persones més, però al final no va fer falta.

Tot i la riuada imprevista, els serveis d'emergència van funcionar a la perfecció i no es van haver de lamentar danys personals de cap tipus, però els danys materials van ser múltiples a les dues comarques, com tres ponts trencats per la força de l'aigua -a Salardú, Arties i Escunyau-, horts negats, baixos inundats i càmpings arrasats, a més de talls en el servei de llum i telèfon sobretot. A més, el santuari de Mijaran, a Viella, va quedar completament colgat d'aigua. "Fins que no baixi el nivell de l'aigua no podrem calcular el cost econòmic de la riuada", explicava ahir el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé.

Desastre inesperat, a mitges

"Ja fa dies que estem en alerta perquè vèiem que cada dia el riu baixava amb més aigua i no es reduïa", explica Marc Casal, veí de Llavorsí. Aquesta sensació que tenia Casal, la confirmava el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Llàtzer Sibís: "En certa manera, ja ens ho esperàvem. Entre l'acumulació de neu de l'hivern, el desgel que ha arribat sobtadament fa poques setmanes, i llavors ha plogut tant... Tot plegat ha provocat una acumulació d'aigua que no es pot controlar per regulació de cabals". Per aquest motiu, des de primera hora del matí es va activar el pla Inuncat, i fins aquest matí s'ha mantingut per precaució. Els serveis d'emergències van poder evitar més desbordaments dels rius en alguns punts on la riba era més baixa gràcies a la instal·lació d'esculleres improvisades. Per exemple, a Llavorsí des de primera hora del matí un camió amb un braç mecànic va estar tot el dia traient els troncs que baixaven de la Noguera Pallaresa i bloquejaven el pont, per evitar el que va passar al poble 31 anys enrere, quan el riu es va desbordar i el poble va quedar aïllat: "Sort d'això, si no segur que el pont s'hauria tapat i l'aigua hauria passat per sobre com aquella vegada", explicava Natàlia Silva.

Municipis superats per l'aigua

Els pobles més afectats pel desbordament de la Garona van ser Arties, Bossòst i Les. A Arties, per exemple, l'aigua va partir el poble per la meitat i moltes persones han hagut de passat la nit fora de casa. "Hem ofert a Protecció Civil totes les habitacions disponibles (40) i també sopar per a aquesta nit i esmorzar. Som un negoci del poble i hem d'ajudar quan el poble ho necessita. El problema és que no tenim aigua i l'agafem en galledes perquè la gent pugui anar al bany. El poble està totalment inundat i molts clients ja no han marxat perquè les carreteres estaven tallades", explicava ahir a la tarda Pedro Alonso, maître del Parador d'Arties, una de les moltes localitats del Pirineu lleidatà en què el càmping ha desaparegut sota l'aigua. A l'Alt Aran també es va ensorrar una casa, però sense que ningú prengués mal.

Sense llum, gas ni telèfon

La gran riuada també va tenir efectes en la xarxa elèctrica, ja que la força de l'aigua es va endur més d'un pal elèctric. En total, segons va explicar el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, 4.400 persones van estar sense llum durant algun moment del dia -la meitat a l'Alt Aran-, i d'aquests algun encara està sense servei. La companyia Endesa va reaccionar ràpidament i va destinar dos helicòpters -perquè el transport per carretera era complicat-, sis grups electrògens i desenes d'efectius tècnics, com a part del seu pla operatiu d'emergències, per atendre les incidències. A banda, en algunes zones es van quedar sense servei de gas -a Viella, Bossòst i Les-, sense telèfon mòbil ni fix -també a Bossòst i Les.

El trànsit també va patir afectacions, especialment a la Vall d'Aran, que va quedar aïllada durant moltes hores. Moltes carreteres es van tallar, algunes per precaució i d'altres per esllavissades. Tot plegat va implicar que el transport escolar va quedar suspès completament. En total, van tancar vuit escoles i dos instituts, unes incidències que van deixar sense classe fins a 1.346 alumnes. Els centres escolars avui tampoc obriran les portes.

Dimecres d'alerta i optimisme

"Tenim tota la població protegida, ningú ha pres mal, i això és la màxima satisfacció". Content, però prudent, es mostrava el president del Consell d'Aran, Carlos Barrera, ahir a última hora de la tarda pel fet que, malgrat un dia negre, no haguessin hagut de lamentar cap pèrdua humana. Un altre punt d'optimisme del president del Consell era el fet que durant la tarda va ploure menys del que havien previst els mapes del temps, i això va permetre que els rius buidessin part del seu cabal: "La millor notícia és que ja no plou gaire i això ens donarà els 30 centímetres de marge per evitar el que hauria sigut una catàstrofe", apuntava Barrera. Tot i que en la previsió del temps per la nit de dimarts a dimecres no s'apuntava un altre episodi de pluja intensa com l'anterior, tots els alcaldes i responsables dels serveis d'emergències tenien l'ordre de difondre un missatge d'extrema prudència. L'alcalde d'Esterri d'Àneu va concloure: "Hem d'estar alerta, l'aigua és traïdora".

stats