Efímers Tema del dia 06/09/2012

Un tiroteig mortal enterboleix la festa del Partit Quebequès

Ian Austen
3 min
Un tiroteig mortal enterboleix la festa del Partit Quebequès

THE NEW YORK TIMES / OTTAWA.Un home armat va matar ahir una persona i en va deixar una altra en situació crítica quan va disparar contra l'edifici de Mont-real en què Pauline Marois, del Partit Quebequès, estava proclamant la seva victòria a les eleccions al Quebec.

Segons la policia, l'agressor va disparar davant de la porta de servei de la sala de festes on s'havien concentrat els simpatitzants del partit per escoltar la seva líder. Quan Marois va dir que estava "fermament convençuda que el Quebec necessitava esdevenir un país sobirà", dos dels seus escortes vestits de paisà se la van endur de l'escenari davant la sorpresa de tothom. "Què passa?", es va sentir que deia la futura primera ministra quan va veure els seus agents de seguretat.

Segons els mitjans quebequesos, la víctima mortal era un home de 45 anys que treballava com a tècnic de l'escenari on Pauline Marois feia el seu discurs i el ferit en estat crític és un col·lega seu de 26 anys. Tots dos eren fora de l'edifici, davant la porta del darrere, per on l'agressor va intentar entrar.

L'autor dels trets va ser identificat com a Richard Henry Bain, de 62 anys, que després de disparar amb un Kalàixnikov va provocar un petit incendi abans de ser detingut per la policia. "Els anglesos es desperten, els anglesos es desperten", va cridar davant la premsa -vestit amb un barnús i un passamuntanyes al cap- quan els agents el conduïen cap a un furgó.

Les autoritats no van revelar quines motivacions podria tenir l'agressor, que és propietari d'una armeria a Mont-real mateix i no tenia cap antecedent policial. Per la premsa local, va ser un "petit miracle" que l'home no hagués aconseguit entrar a l'interior del local, on s'havien concentrat unes 2.000 persones, i acabés amb la vida de la futura primera ministra.

Després d'uns minuts d'incertesa, Pauline Marois va reaparèixer dalt de l'escenari d'on se l'havien endut, va assegurar que hi havia hagut "un incident amb una pistola de joguina" i va demanar als seus seguidors que desallotgessin ordenadament la sala on eren.

Un vot de càstig

Molts analistes polítics van assegurar ahir que en la victòria del Partit Quebequès havia pesat més el rebuig als escàndols que havia protagonitzat el Partit Liberal, fins ara al poder, que no pas una aposta real per la independència.

Durant anys les enquestes han apuntat que hi ha relativament poc interès entre els quebequesos a independitzar-se del Canadà. Però trencant les últimes consignes del Partit Quebequès, Pauline Marois ha fet d'aquesta qüestió un dels eixos de la seva campanya electoral.

Tot i que la futura primera ministra no va prometre un vot sobre la independència aviat, el seu programa electoral està farcit de mesures destinades a acontentar l'ala més separatista -o sobiranista, tal com ella prefereix dir- del seu partit. Durant la campanya Marois va proposar que tots els candidats a càrrecs municipals o provincials parlessin francès amb fluïdesa. També es va comprometre a limitar encara més l'accés a universitats anglòfones o a prohibir la roba amb connotacions religioses, com ara el vel islàmic.

El Partit Liberal, que ha governat el Quebec els últims nou anys, va quedar en segona posició, tot i que el sondejos havien apuntat -incorrectament- que aquest partit, contrari a la independència, seria humiliat a les urnes. I és que les eleccions van venir precedides d'una primavera i un principi d'estiu marcats per les protestes estudiantils per l'augment de taxes a les universitats.

La decisió del fins ara primer ministre, el liberal Jean Charest, de convocar les eleccions durant l'estiu va ser qualificada per molts com una maniobra oportunista i fins i tot desesperada. Al Quebec, com a la resta del Canadà, durant l'estiu baixa l'interès per la política entre els ciutadans i tradicionalment uns comicis en aquesta estació només els convoca un govern impopular com a última esperança que l'aturada estival jugui a favor seu.

stats