Dossier 20/02/2013

El tripartit va subvencionar amb 39.000 euros Método 3

El Govern troba tres informes de l'etapa de Montilla

R. Mateos / S. González / M. Colomer
2 min
El tripartit va subvencionar amb 39.000 euros Método 3

Barcelona.La psicosi provocada al voltant de l'agència de detectius Método 3, involucrada en l'escàndol d'espionatge a Catalunya, va fer aflorar ahir una nova derivada política: la relació que hi va mantenir el tripartit de José Montilla. Ahir va transcendir que Método 3 va rebre almenys tres subvencions entre el 2008 i el 2011 per valor de 38.716 euros. Va ser ERC, fruit de la confusió entorn a la trama d'espionatge, qui ahir va posar damunt la taula dues de les tres subvencions per desmentir que mai hauria contractat cap informe de l'agència, tal com havia insinuat hores abans el portaveu del Govern, Francesc Homs. Homs va fer públic que l'executiu tenia constància d'almenys tres encàrrecs del govern Montilla a Método 3, però no va dir res de cap subvenció.

Així, segons va destapar ERC, l'agència de detectius va rebre la primera de les subvencions de lliure concurrència en època del tripartit el 2009, si bé havia estat atorgada el segon semestre del 2008. Es tracta, segons es desprèn de la publicació al DOGC de 5 de maig del 2009, d'una ajuda per valor de 22.050 euros del Centre d'Innovació i Desenvolupament Empresarial (Cidem) emmarcada en el programa de suport a la innovació a les pimes. La segona subvenció, de 1.375 euros, és del 2009 i en concepte de formació de treballadors. I l'última, de 15.291 euros, la va concedir ACC1Ó -on s'integra el Cidem- el 2010, malgrat que no va sortir publicada al DOGC fins al 30 de maig del 2011, en el marc del pla de suport a la innovació de les pimes.

Nervis a flor de pell

Tot va començar quan el portaveu del Govern va anunciar ahir que l'executiu havia detectat fins a tres informes encarregats pel tripartit a Método 3. Un d'ells es titula Estudi socioeconòmic de les explotacions de l'avellana , que va costar 30.000 euros. Ho va confirmar a l'ARA l'exconseller d'Agricultura Joaquim Llena, el departament que va contractar la consultoria, i que va precisar que l'informe havia de servir per detectar a quin tipus d'empreses anaven a parar els fons europeus per a l'explotació de l'avellana. Els altres dos informes que segons el govern de CiU va encarregar el tripartit a Método 3 són del 2007 -sobre seguretat tècnica de la Generalitat i que encara no s'ha aclarit si depenia d'Indústria o d'Interior- i un altre del 2009 contractat per l'àrea d'Energia -responsabilitat del socialista Antoni Castells-. Aquest últim informe, però, Homs el va atribuir inicialment, segons fonts de Presidència per "error", a Indústria, que en aquella època comandava ERC, ara soci parlamentari de CiU.

La confusió al voltant de l'error d'Homs va ocasionar un "profund malestar" a ERC, segons les fonts consultades, que van lamentar la "tendència sistemàtica" a llançar sospites "sense cap fonament" del conseller. D'aquí que els republicans repliquessin que els suposats informes eren subvencions atorgades a Método 3 a partir de la tria feta per la comissió tècnica formada per personal funcionari i tècnics del Cidem. La psicosi derivada del cas dels espies, doncs, va provocar ahir una conat de crisi entre CiU i ERC i va revelar, sense intenció, novetats sobre la pime Método 3.

stats